Laatste melding

Facebook brw Oss

Laatste oefening Toon v.d. Meijden

Op dinsdagavond 23 december was er een speciale oefenavond gepland. Deze was speciaal voor Toon van der Meijden, omdat hij ons op 1 januari om 10.00 uur (na ruim 30 jaar brandweerdienst) gaat verlaten. Hij wil graag zijn ‘laatste’ jaarwisseling nog dienst draaien.

 

Toon23122014-1

foto: Maickel Keijzers

 

De laatste oefenavond

Op de laatste officiële oefenavond van Toon, op post Oss, ligt er op die avond een ‘normaal’ oefenrooster, waarbij Toon is ingedeeld als chauffeur op de 3131TS voor een oefening lagedruk.
Voor de korpsleden die niet zijn ingedeeld op de 3131TS is er ook een oefenindeling op diversen 'andere' locaties. Na de mededelingen vooraf aan de oefenavond, had de bevelvoerder van de eerste TS reeds te horen gekregen dat hij snel weg moest vanaf de kazerne.

Door het wat treuzelen van de anderen konden deze worden gebrieft over het scenario van deze avond. Ook deze personen wisten toen pas wat er ging gebeuren.

Hierna is iedereen snel naar loonwerkersbedrijf Gebroeders van den Brand aan de Beatrixweg 9 in Lithoijen/Teeffelen gegaan, waar in de middag een scenario is uitgezet.

Alle voertuigen waren nodig om de ruim vijftig personen op locatie te krijgen.

 

De oefening

Ondertussen is de bemanning van de 3131TS bezig met hun eigen ‘oefening’. Via de meldkamer brandweer is op verzoek van de oefenstaf de dienstdoende ploeg van Oss vertraagd gealarmeerd met als melding:

C-PLOEG OSS RUSTIG OPKOMEN > NACONTROLE BEDRIJFSPAND, BEVELVOERDER EERST CONTACT MKB.

De bevelvoerder meldt zich in via C2000 en wordt verzocht om naar de Beatrixweg 9 in Lithoijen/Teeffelen te gaan. Daar is een klein brandje geweest en de eigenaar het zijn twijfels of het wel goed uit is. Omdat de post Lith (zogenaamd) buitendienst staat is Oss de volgende TS in de kazerne volgorde tabel. De 3131TS is dus onderweg!

Ter plaatse staan alle voertuigen zo opgesteld dat deze niet zichtbaar zijn, en zit iedereen ondertussen binnen in de loods waar het scenario zich gaat afspelen.

 

Het scenario

Als de 3131TS aankomt wordt deze opgevangen door de eigenaar. De geeft aan dat er binnen in de loods een loader in brand staat, en dat er een opslag is van diversen materialen, machines en balen hooi.

 

Toon23122014-5

foto: Maickel Keijzers

 

De bevelvoerder gaat hierop met aanvalsploeg naar binnen. Binnen enkele minuten geeft deze echter een noodkreet naar de pompbediende dat ze worden ingesloten door het vuur en dringend hulp nodig hebben.

 

Toon23122014-6

foto: Maickel Keijzers

 

Toon neemt de leiding op zich en doet zijn adembescherming om. Met de tweede ploeg gaat hij naar binnen om als eerste de eigen collega’s te redden. Binnen hangt wat rook, is het donker en liggen er een zevental slachtoffers op de grond die allemaal netjes naar buiten worden gebracht.

Daarna wordt de loader geblust en kan men gaan ventileren.

 

Als het licht aangaat ziet Toon pas goed dat het hele korps binnen zit, met daar tussenin nog twee incidentschermen.

De postcommandant heeft in het kort zijn oefening geëvalueerd. Omdat er toch wel twijfels zijn of Toon nu geschikt is voor de brandweer of voor de FLO, moet er nog wat gebeuren.

 

Toon23122014-2

foto: Maickel Keijzers

 

Alle slachtoffers hadden een enveloppe bij met hierin een letter. Toon heeft deze op de juiste volgorde weten te leggen, waarna hij de tekst PPMO FLO TEST kon lezen.

 

Toon23122014-4

foto: Maickel Keijzers

 

Dat werd het tweede deel van zijn oefening. Omdat hij op vele oefeningen in zijn felrode overal loopt met op de achterkant ´TOON´ hebben we deze ook meegenomen en hem verzocht om deze aan te trekken. Toen de incidentschermen weg werden gezet werd de PPMO-FLO baan zichtbaar.

 

De FLO-PPMO baan

Compleet met ademlucht moest hij als eerste door een gang van 70 bij 70 cm kruipen van ongeveer vier meter lang (gemaakt van hooibalen).

Als tweede onderdeel een echt FLO onderdeel: sjoelen, maar dan met ademlucht op.

Daarna over de evenwichtsbalk door naar de slalom baan met paaltjes en een rood-wit lint op hoogte. Ook dat ging feilloos.

Hierna onder een balk doorkruipen op 50 cm hoogte, waar hij plat op zijn buik onderdoor dook.

Bij het volgende onderdeel een pallet (met daarop twee brandweer collega’s) aan een touw. Deze pallet moest hij drie meter verplaatsen (hier moesten we even bijspringen).

Het volgende onderdeel: een grote bal vanaf een afstand in een overmaatsvat gooien. Het koste enkele pogingen, maar ook dit lukte hem.

Ademlucht af en een potje rikken met de FLO-ers, wat hij heeft gewonnen.

Als laatste een ladder opstellen tegen een hoge stapel met hooibalen, waar hij boven onverwacht zijn vrouw Truus aantrof.

 

Toon23122014-3

foto: Maickel Keijzers

 

Daarna hebben we de jurystaten bekeken die door de FLO-ers waren ingevuld.

Omdat er toch nog enige twijfel is hebben we besloten om de uitspraak te doen op 1 januari 2015, om 10.00 uur. Tot die tijd ‘mag hij nog mee’ op de uitruk.

 

Na het gezamenlijk opruimen zijn we naar de kazerne gegaan waar we met een hapje en een drankje de avond gezellig hebben voortgezet.

 

Bedankje

Langs deze weg: Toon ontzettend bedankt voor je geweldige inzet deze avond.

 

Op 13 maart 2015 is je echte afscheid met receptie, waar we je carrière de revue laten passeren.

 

Een woord van dank is hier zeker op zijn plaats voor  loonwerkersbedrijf Gebroeders van den Brand, waar we erg gastvrij zijn ontvangen en van al hun faciliteiten gebruik mochten maken.  

 

Video : Maickel Keijzers