Laatste melding

Facebook brw Oss

Laatste oefening Hans en Theo

Oss, 26 januari 2016, Zoals het binnen de post Oss al jaren een traditie is, organiseren we altijd een speciale laatste oefening als er collega's de brandweer gaan verlaten.

 

Op dinsdag 26 januari was het zover voor Hans van Leeuwen en Theo van Zandvoort. Hans verlaat na ruim 32 jaar en Theo na ruim 25 jaar de brandweer. Beiden heren hebben een leeftijd bereikt dat ze gebruik maken van hun "FLO" regeling en zij willen plaats maken voor nieuwe collega's.

 

20160126 18

 

Het is altijd weer lastig om weer wat bijzonders te bedenken. Omdat Hans graag op zijn motor rijd, en Theo bij de voetbalclub zit is daar een combinatie van gemaakt.

 

Na de gebruikelijke mededelingen vooraf de oefening, is de eerste tankautospuit (3131TS) bemand met Hans als bevelvoerder en Theo als nummer 1. Verder is het voertuig aangevuld tot zes personen.

Daarna is de tankautospuit naar de uitgangsstelling gereden, om te wachten op het uitrukbericht.

Ondertussen konden de anderen postleden zich begeven naar sportpark de Rusheuvel, bij voetbalvereniging OSS'20. Daar werd alles in gereedheid gebracht voor de oefening. Toen alles gereed was, kreeg de 3131TS het uitrukbericht.

 

20160126 1920160126 17

 

"Wil de 3131TS uitrukken naar Sportpark de Rusheuvel voor een autobrand". Verdere gegevens ontbreken.

Hoezeer Hans ook zijn best deed, de meldkamer had verder totaal geen informatie.

Toen de tankautospuit het terrein opreed werd deze behoorlijk gehinderd door een aantal agressieve motorrijders. Hans had in eerste instantie niet in de gaten dat deze motorrijders bij de oefening hoorden, maar toen één van de motorrijders zijn middelvinger naar Hans opstak en agressief naar hem reageerde, wist hij wel hoe laat het was. Met veel moeite lukte het ze toch om bij de brand te komen.

 

20160126 10 20160126 12

  

Theo wilde de auto gaan blussen, maar werd bekogeld met stukken hout door een groep hooligans (10e elftal OSS’20), die vanuit de kantine van de voetbalvereniging een hoop herrie kwamen trappen. Na wat gevechten en assistentie van de politie lukte het om de auto te blussen.

 

Na het sein "inpakken" kwam er vanuit de meldkamer een tweede melding, dat de motorrijders een molotovcocktail bij de kantine naar binnen hadden gegooid.

Het voertuig werd daarop direct verplaatst voor de tweede inzet.

Door de ramen aan de buitenzijde was duidelijk een brand waarneembaar, maar ook hier was even snel inzetten niet mogelijk. De motorrijders en hooligans waren weer behoorlijk lastig.

Toen ook dit was gesust kon de aanvalsploeg met bevelvoerder naar binnen om de brand te bestrijden. In de ruimte troffen Hans en Theo hun vrouwen en kinderen aan.

 

20160126 25

 

Net toen ze dachten dat alles klaar was hadden we nog een kleine “verrassing” in petto.

Op het voetbalveld lagen voor ieder vijf ballen ongeveer tien meter voor de goal. Verderop twee helmen. Hans en Theo kregen de opdracht om tien rondjes rondom de helm te lopen en dan naar de ballen te rennen om de op het doel te schieten. En dit dus vijf keer, dan gaat het recht lopen niet zo handig meer. Hans ging er dan ook maar een keer bij liggen. Ook begonnen de heren aardig moe te worden.

 

20160126 15 20160126 16

 

Toen dit was gebeurd kregen ze een aantal vragen over motoren en voetbal. Bij elk goed antwoord mochten ze een letter omdraaien om zo een zin te vormen. Hiervoor stonden er 41 collega’s op een rij met allemaal een papier met hierop een letter. Uiteindelijk vormden alle letters de zin: Welkom UBD-ers (Uit Brandweer Dienst), de derde helft is begonnen.

 

20160126 23

 

Nadien is er nog gezellig nagepraat in de kantine van de voetbalclub.

 

 

Vrijdag 29 januari is de afscheidsreceptie van Hans en Theo in de brandweerkazerne van Oss.

(foto's en video's door Hennie Bunthof en Edwin smits)