Laatste melding

Facebook brw Oss

26-apr Laatste oefening Willie Kocken

Oss, 26 april 2016; In verband met het naderende afscheid van Willie Kocken, is er een laatste oefening gehouden, waarin Willie kon laten zien dat hij een echte brandweerman is. Willie had al aangegeven dat hij vuur wilde zien tijdens deze oefening, dus dat is ook georganiseerd. Wel binnen alle redelijkheid, want het moet beheersbaar blijven.

 

Willie

 

35 jaar geleden is Willie begonnen bij de brandweer. Op 3 mei zou hij weer naar de jaarlijkse keuring moeten, maar hij vond het nu wel genoeg. Komende juli wordt Willie 62 jaar, maar dat is hem niet aan te zien. Ook de keuring zal helemaal geen probleem zijn, maar er komt een keer de tijd dat je moet stoppen.

Omdat je medisch goedgekeurd moet zijn om repressieve taken te mogen uitvoeren, en daarbij behorende oefeningen, kan Willie na 3 mei niet meer uitrukken en oefenen. Bij echt vuur hoort ook ademlucht, dus moest de laatste oefening plaatsvinden, voordat de geldigheid van de keuring verstreken was.

 

De oefening was gemakkelijk voor te bereiden en iedereen kon goed gebriefd worden, want Willie had zich afgemeld voor de oefening. Hij had een cursus op het bedrijf waar hij werkzaam is en kon zodoende niet aanwezig zijn.

Met Willie's werkgever, Heesen Yachts, was afgesproken dat wij Willie mochten "ontvoeren" uit de cursus. Omdat Willie toch graag nog naar de oefening wilde gaan, mislukte dit plan. De cursus was door Willie's toedoen sneller klaar en er moest een smoes verzonnen worden om hem op het bedrijf te houden. Gelukkig kwam er al snel enkele brandweerwagens aan, om Willie mee te nemen. Natuurlijk mocht Willie als chauffeur naar zijn laatste oefening rijden.

 

Willie1

 

Aangekomen op het circuit New Seven Hills, kreeg Willie een korte uitleg wat er die avond van hem verwacht werd. Op het circuit voor de karts waren enkele kleine brandjes aangestoken. Dez moesten door Willie geblust worden.

Normaal is dit een fluitje van een cent, maar er waren enkele handicaps ingevoerd.

Zo moest er een speciale bril gedragen worden:Willie Het zicht in deze bril is enigszins anders dan je gewend bent.

Het parcours moets met een speciale brandweerwagen afgelegd worden: een kinderbakfiets in brandweerkleuren. (Met dank aan Bas en Frits van Dinther)

 

Het af te leggen traject begon met een onderdeel van de jaarlijkse keuring: het lopen over een zigzag-balk. Uit veiligheidsoverweging is de zigzag met tape op de grond aangebracht, want Willie was geheel niet in staat om dit patroon te volgen. Hieruit kan opgemaakt worden dat het verstandig was om niet meer naar de keuring te gaan, want voor dit onderdeel was hij niet geslaagd.

 

Hierna kon plaats genomen worden op de bakfiets, om enkele emmers op te halen. De emmers konden gevuld worden met water vanuit een bak op het circuit.

Willie3

 

Bij de eerste vuurkorf aangekomen, werd deze met grote voorzichtigheid geblust. Bang om water te verspillen, werd er, zoals het een goed brandweerman betaamd, met weinig water geblust.

Daarna weer op de bakfiets voor het volgende brandje. Een ware klus, want Willie is niet de kleinst van het korps en de bakfiets was niet al te groot.

 

Willie4

 

Nadat alle vuurkorven geblust waren, klonk er een luide knal achter het clubhuis. De knal was afkomstig van een personenauto welke spontaan in brand was gevlogen.

Aan Willie de dankbare taak om de brandje te blussen.

Willie5 

 

Als laatste restte een laatste moeilijke taak voor Willie: puzzelen.

Hiervoor moest Willie alle zeilen bij zetten, want dit is niet bepaald zijn favoriete hobby. Zijn Ans werd erbij gehaald om hem te assisteren.

 

Willie6

 

Samen konden ze de letters op zijn plaats leggen en daarop was te lezen : "EINDE OEFENING".

 

Daarna is er op de kazerne nog enige tijd nagesproken over Willie's lange carrieré.

Later dit jaar volgt nog de officiële afscheidsreceptie.