Laatste melding

Facebook brw Oss

28-mei Kamerbrand Verdihuis

Oss, 28 mei 2016: Op zaterdagmiddag omstreeks 15.23 uur komt er een melding binnen van een binnenbrand bij het Verdihuis aan de Kardinaal de Jongstraat 17 in Oss.

 

Het Verdihuis is onderdeel van de Stichting Maatschappelijke Opvang en verzorgd onder andere crisisopvang voor mensen die tijdelijk dakloos zijn. Voor de brandweer valt dit onder een zorginstelling, waarbij er bij een reële brandmelding groot wordt gealarmeerd.

Voor deze instelling worden twee tankautospuiten (3132TS post Oss en 0331TS post Berghem), een hoogwerker (3151HW post Oss), de officier van dienst brandweer (0093OVD), de Politie met meerdere eenheden en een ambulance gealarmeerd.

 

Tijdens het aanrijden geeft de meldkamer brandweer het bericht mee dat er brand zou woedden in 1 kamer, en dat het niet zeker is of de bewoner reeds in veiligheid is.

Doordat het Verdihuis beschikt over een bedrijfshulpverlening (BHV) organisatie is de ontruiming ondertussen al in gang gezet.

 

Bij het ter plaatse komen staan veel bewoners reeds buiten op straat, en wordt de eerste tankautospuit (3132TS) door zowel de Politie als de BHV naar het juiste gedeelte van het pand begeleid. Dit maakt een zeer snelle en gerichtte inzet mogelijk. Op dat moment is er nog steeds onduidelijk of de bewoner nu wel of niet in veiligheid is.

Door de bedrijfshulpverlening is een eerste blussing gestart, maar door de zware rookontwikkeling is deze actie gestaakt. Het was niet meer verantwoord om zonder beschermende middelen binnen te blijven.

 

20160528 14

Foto : Charles Mallo

 

De brand woedde op een kamer op de eerste verdieping, die gemakkelijk bereikbaar was via de vluchttrap aan de zijkant van het gebouw. De aanvalsploeg met de bevelvoerder van het eerste voertuig zijn naar binnen gegaan en binnen enkele minuten was de brand geblust en de kamer doorzocht.

 

20160528 16

Foto : Charles Mallo

 

Om snel rook en warmte af te voeren (en zicht te krijgen), is een raam geforceerd. Er werd gelukkig niemand meer in de kamer aangetroffen. Later bleek dat de bewoner reeds in veiligheid was gebracht.

De brandweer is hierop gelijk terug geschaald naar de kwalificatie ‘kleine brand’.

 

Ondertussen heeft het personeel van de tweede tankautospuit (0331TS) de gang vanaf de andere zijde benaderd en zijn de andere zeven kamers in dezelfde gang allemaal goed doorzocht.

Omdat het bouwdeel gevuld was met een dikke pak rook, is met behulp van twee overdrukventilatoren de rook uit alle kamers en de gang naar buiten geblazen.

Met de hoogwerker is nog op het dak naar een mogelijke doorslag, maar daar was verder geen schade en/of brand.

 

20160528 20

Foto : Charles Mallo

 

De kamer is helemaal uitgebrand en de overige zeven kamers hebben rookschade. De rookschade was zo groot, dat de bewoners die vanavond niet meer terug konden keren naar hun kamer.

 

De ter plaatse gekomen ambulance is niet ingezet, aangezien alle bewoners en personeel op tijd het gebouw hadden verlaten.

 

20160528 26

Foto : Hennie Bunthof

 

Het toeval wil dat de post Oss afgelopen dinsdag nog een grote oefening heeft gehouden in het Verdihuis. Dit was wel in een heel ander gedeelte, maar dit heeft zijn meerwaarde door de samenwerking met de BHV aldaar zeker bewezen.

Door de bluspoging van de BHV is de slangenhaspel open blijven staan, toen de BHV naar buiten moesten gaan. Om verdere nevenschade te voorkomen heeft de brandweer met strippers het water vanuit enkele kamers naar buiten gestript, en heeft zo meer nevenschade voorkomen.