Laatste melding

Facebook brw Oss

26-mei 112 Vaardigheidstoetsen te Lith

Lith, 26 mei 2018: De wedstrijdploeg was op 17 maart 2018 2de geworden bij de Provinciale Klasse 112 in Boxtel. Waarom mochten zij op 26 mei hun kunsten vertonen bij de eerste gewestelijke wedsrijd 112 te Lith.

 

Hierbij mocht de ploeg uit Oss "de spits afbijten".

 

Het scenario was als volgt : Er is een boerenmarkt/braderie geweest met allerlei stands op het marktplein in het centrum van Lith, deze zijn ondertussen afgebroken en er staat nog een dorser en een tractor die nu ook van het plein kunnen. De eigenaar van de tractor start deze en nadat hij deze heeft laten warmdraaien ontstaat er een brand omdat er een sluiting zit in de bedrading die de brandstof ontsteekt en een vloeistofbrand veroorzaakt. Deze brand moeten ze blussen met schuim hiervoor moeten ze de hostmaster gebruiken (“kleine blusmiddel” is net te weinig dan gaat deze niet geheel uit en ontsteekt opnieuw). De eigenaar is erg geschrokken en heeft een brandwond deze dient netjes verzorgt te worden middels koelen door de gewonde verzorger of de pompbediende als ze slim zijn. Als ze de beknelde eigenaar van de tarwe dorser niet opmerken gaat de eigenaar van de tractor vragen hoe het met zijn collega is. Het blijkt dat deze bekneld is geraakt. Door de brand was deze geschrokken en zat bekneld tussen de sporten van een trap en heeft zijn been gebroken. Het is mogelijk om langs de dorser via een trapje bovenop de dorser te komen maar het is onmogelijk om het slachtoffert op een veilige manier naar beneden te krijgen. Hiervoor dient men een hoogwerker in te zetten, de dorser is ongeveer 4m hoog. Als het 2e slachtoffer met de hoogwerker netjes wordt gered is het incident meester en kan worden ingepakt.

 

De uitvoering: 

20180526 8

 

De eigenares van de tractor deed een poging om haar tractor te blussen, maar daarbij liep ze brandwonden op aan haar armen. De eigenares van de tractor werd door de eerst ploegleden meegenomen naar het voertuig, om daar de armen te koelen van het slachtoffer.

Ondertussen maakte de 2 andere ploegleden een schuimblusser gereed om de brand te blussen. Nadat de blusser gereed was, konden zij de tractor blussen.

 

20180526 12

 

De bevelvoerder was ondertussen bij de combine gaan verkennen of daar iemand aanwezig en/of gewond was. Op dat moment wist hij nog niet dat er een gewonde was op de combine. Aangezien het slachtoffer bovenop de combine lag in een verdieping van de machine, zag de bevelvoerder niemand.

De manschappen, die de eigenares van het slachtoffer aan het koelen waren, kregen van haar te horen dat de chauffeur van de combine gevallen was in zijn combine. De net gearriveerde ambulance nam vervolgens het verzorgen van het verbrandingsslachtoffer over.

 

20180526 25

 

Bij de verkenning van de combine werd het slachtoffer gespot bovenop de machine. Er werd direct een hoogwerker gealarmeerd om het slachtoffer naar beneden te krijgen, want dit zou nooit lukken op een andere manier.

Met behulp van een ladder werd een toegang tot de combine gezocht. Vanaf de ladder was er contact met de chauffeur, die aangaf hoe de ingeboude ladder eruit gehaald kon worden.

 

20180526 26

 

Met de inmiddel gearriveerde en opgestelde hoogwerker ging een manschap en ambulance-broeder naar boven om het slachtoffer te onderzoeken en te kijken hoe de man gewond was geraakt.

Hierbij werd de pin in zijn been ontdekt. Nadat dit doorgegeven was aan de bevelvoerder, kon de bevelvoerder een plan maken om de man te bevrijden.

 

20180526 27

 

De hydraulische schaar en het aggregaat werd in gereedheid gebracht om de pin te knippen, zodat het slachtoffer los kwam.

 

20180526 38

 

Nadat het slachtoffer door de broeder was gestabiliseerd kon de pin doorgeknipt worden. Ondertussen werd de brancard op de hoogwerker bevestigd om het slachtoffer van de combine te halen.

 

20180526 56

 

Nadat het slachtoffer op de brancard in de hoogwerker lag, kon hij naar beneden gehaald worden. Hiermee was het incident meester en werd het sein inpakken gegeven.

 

20180526 59

Foto's : Hennie Bunthof

 

's-Avonds werd in de brandweerkazerne van Lith het scenario aan de ploegen bekent gemaakt en verteld wie dit het beste had gedaan.

Post Oss einigde op een verdienstelijke 4de plek en mag daarmee terugkijken op een geslaagde dag.

 

 

 20180526 uitslag1

 

20180526 uitslag2