Laatste melding

Facebook brw Oss

Storm 9 juni 2014

In de vroege ochtend van 9 juni 2014 barst er een flink noodweer boven Oss los. Hiervoor wordt om 04:46 een ploeg uit Oss opgeroepen, om de brugers bij te staan met hulp.

Het is een kunst om op de kazerne te komen, want bijna alle wegen naar de kazerne staan vol water, wat het rijden naar de kazerne al moeilijk maakt. Een enkeling haalt de kazerne niet eens, omdat de wagen afslaat en geen kant meer op wil.

De eerste meldingen komen vooral uit Oss-west, waar veel bomen het moeten ontgelden door de harde wind, de regen en de hagelstenen. Op de Hertenwissel is een grote tak naar beneden gekomen en heeft in zijn val een lantaarnpaal meegenomen. Helaas voor de eigenaar kwam de tak vervolgens achter op een wagen terecht, waardoor de auto beschadigd raakte.

Ondertussen is het tweede voertuig gealarmeerd en ook post Berghem is gealarmeerd voor een melding aan de Vechtstraat.
Het tweede voertuig in Oss komt op de Heihoeksingel diverse bomen tegen die de afgebroken zijn, of waar grote takken van afgebroken zijn.
De hoogwerker wordt hierop ook op pad gestuurd en even later zijn er 2 voertuigen en een hoogwerker druk in de weer in de Heihoeksingel, om deze weer vrij te maken voor het verkeer. Gezien het tijdstip nog niet heel druk, hoewel er al veel mensen wakker zijn.

Hierna beginnen de meldingen van vooral water overlast binnen te stromen. Vele huizen in Oss hebben te kampen met de gevolgen van de grote hoeveelheid water die in korte tijd is neergekomen. De brandweer beperkt zich tot het leegpompen van kelders en ondergrondse garages. Dit omdat wij alleen zijn uitgerust met pompen en niet met waterstofzuigers. Hierdoor moesten vele burgers teleurgesteld worden en zelf aan de slag met dweilen.

Wel werden pompen ingezet aan de Hermelijnedreef, eet- en drinkcafe de Nieuwe Wereld, Singel 40/45, Bachlaan en de Schakel. Op de slingenbergstraat en diverse andere plaatsen werden taken uit bomen gehaald en/of van de weg gehaald. Ook werden op diverse wegen de putdeksels teruggelegd op de juiste plaats. Zij waren door het noodweer van hun plek gekomen.

Op de Sweelinckstraat was een gedeelte van een bedrijfspand ingestort door de regen. Dit werd gecontroleerd en aan de eigenaar overgedragen om het af te handelen.

Om 13:15 werd ook nog iedereen opgeroepen vanwege de dreigende weersituatie, maar gelukkig viel deze hoosbui mee.

De dag eindigde om 18:45 toen het laatste voertuig terug was op de kazerne. Alle manschappen van post Oss waren opgeroepen om op een bepaald moment van de dag hulp te bieden aan de inwoners van Oss.

Ingezette voertuigen:

  • 3131TS Oss
  • 3132TS Oss
  • 0331TS Berghem
  • 3151HW Oss
  • 0034TS reservevoertuig district Maasland
Foto's gemaakt door Edwin Smits 
20140609-6

20140609-7

20140609-9

20140609-10