Laatste melding

Facebook brw Oss

12-mrt Vaardigheidstoetsen 112 Wanroij

Wanroij, 12 maart 2016: Post Oss heeft met de eerste ploeg meegedaan aan de vaardigheidstoetsen 112 te Wanroij.

 

Hierbij een verslag van de wedstrijd: 

De ploeg werd gealarmeerd voor een bedrijfsongeval bij Café de Batavier aan de Lepelstraat te Wanroij. Tijdens het lossen, hoorde de chauffeur in het pand een harde knal. De chauffeur raakte in paniek, nadat hij zijn collega om hulp hoorde roepen. Hij durfde zelf niet meer naar binnen, om zijn collega te redden. Verdere kon er niet meer informatie over de aard en omvang van het incident gegeven worden.

 

Ter plaatse aangekomen ving de chauffeur de ploeg buiten op. Hij had iemand in paniek gehoord, maar kon in eerste instantie geen verdere informatie geven.

Na een gesplitste rondom verkenning van het café, bleek er slechts één toegang te zijn. Deze bevond zich aan de achterzijde van het pand. Tevens kon van buitenaf een dame worden waargenomen, die met brandwonden in de keuken stond en herhaaldelijk riep: 'Brand, help!'. Tevens waren er vuurverschijnselen zichtbaar bij een luchtafvoer aan de buitenzijde.

Aan de hand van deze informatie, was het voor de ploeg snel duidelijk dat het om een brand zou gaan. Met een straal hoge druk werd de binnenverkenning ingezet, waarna de eerste ploeg al snel op een brand in een frietpan en het slachtoffer stuitte.

Onder dekking van de straal hoge druk, kom het slachtoffer naar buiten worden begeleid. Buiten werd ze overgedragen aan de pompbediende, zodat haar brandwonden konden worden gekoeld. Het reeds gealarmeerde ambulancepersoneel, nam bij aankomst de behandeling over van de pompbediende.

 

Normaal wordt een frietpan geblusd door de deksel op de pan te leggen, maar de deksel was niet aanwezig. De ploeg van post Oss koos er vervolgens voor om een schuimblusser in te zetten, en de frietpan te blussen. Daarna kon de tweede ploeg de zolder boven de vuurhaard controleren. Nadat er werd geconstateerd dat er geen sprake was van een doorbranding naar de volgende bouwlaag, kon de verdere verkenning plaatsvinden. Bij het doorvragen bij de chauffeur, was duidelijk geworden dat er nog één persoon vermist zou zijn. De vermiste was de chauffeur aan het helpen, met het lossen van het bier.

 

Het tweede slachtoffer werd onder aan de trap van de bierkelder aangetroffen, waar zij vanaf was gevallen nadat zij haar collega in paniek had horen roepen. Een sissend geluid wees de ploeg erop dat er onder aan de trap zich mogelijk nog een incident voordeed. Met een zuurstofmeting in de hand en aangekoppelde ademlucht, werd de kelder betreden. In de kelder werd het tweede slachtoffer aangetroffen en een omgevallen CO2-fles.

Nadat het slachtoffer onder aan de trap naar buiten was gebracht en overgedragen was aan het ambulancepersoneel, bleek de CO2-fles tegen een compressor was gevallen. Hierdoor was een lekkage aan de compressor ontstaan. Toen deze situatie was gestabiliseerd, en metingen te hebben verricht, was de gehele situatie meester en kon er worden ingepakt.

 

Al met al betrof het een leerzame, maar vooral ook een leuke inzet! De wedstrijdploeg van post Oss wist hierbij de eerste plaats te bemachtigen, waarmee zij zich hebben gekwalificeerd voor de volgende ronde op 21 mei te Schijndel.

Namens de wedstrijdploeg bedanken wij de collega's van de post Wanroij, Brandweer Brabant-Noord en het ABWC voor de organisatie van deze dag!

 

 

De wedstrijdploeg

De wedstrijdploeg na de prijsuitreiking.

 

20160312 T 1