Facebook brw Oss

28-okt Koninklijke onderscheiding Hans en Willie

20161028 43

Willie Kocken                     +                    Hans Reijers

 

 

 

Oss 28 oktober 2016, Na een dienstverband van 25 en 36 jaar hebben Hans Reijers en Willie Kocken besloten om te stoppen bij de brandweer. Na het wegvallen van het functioneel leeftijd ontslag op 55 jarige leeftijd, is het aan de vrijwilliger zelf om te beslissen wanneer zij stoppen. 

 

Hans wilde als hij 55 jaar werd en 25 jaar bij de brandweer, stoppen bij de brandweer. Het feit dat dit in hetzelfde jaar was, maakte het een mooie gelegenheid om dit jaar te stoppen. Het is dus voor Hans dubbel feest, omdat hij naast zijn afscheid, ook het 25 jarig jubileum viert.

Willie heeft er lang over gedaan om te beslissen wanneer hij wilde stoppen. Met zijn 61 jaar en 36 dienstjaren is Willie een "oud rot" in het vak. Na het sluiten van post Noord kwam de beslissing om te stoppen dichterbij en nadat hij eind vorig jaar 35 jaar bij de brandweer zat, nam hij de beslissing om te stoppen.

 

20161028 64

 

Na de laatste oefening van Willie en de laatste oefening van Hans , volgde eind oktober het officiële afscheid.

Hans en Willie werden thuis opgehaald, waarbij Willie nog een keer zelf wilde rijden en wel in de hoogwerker.

 

20161028 15

 

20161028 16 

 

Omdat er 2 aanstaande pensionado waren, werden zij om en om toegesproken door de postcommandant Hans Rigter en Loco-burgemeester Frank den Brok.

 

20161028 23                                                                                  20161028 31

 

Hans Rigter begon met een woord van dank te richten aan alle aanwezigen, waarna hij Hans Reijers en zijn vrouw Antia toesprak.

Hans Reijers begon zijn carrière op 1 juli 1991 bij de brandweer. Daar haalde hij al snel zijn diploma brandwacht 2de klasse en kon hij mee op de "uitruk".  Daarna volgde nog de opleidingen tot aan hoofdbrandwacht. Als specialisatie is Hans opgeleidt voor de functie van verkenner gevaarlijke stoffen. In deze functie is hij regelmatig bij grote branden aanwezig geweest om te meten voor gevaarlijke stoffen.

Eind vorig jaar is Hans gestopt met deze functie, om zo toe te werken naar zijn pensioen bij de brandweer.

Voor Hans was het altijd duidelijk wanneer hij wilde stoppen bij de brandweer, want dat was bij het bereiken van de leeftijd van 55 jaar. In maart 2016 zou hij deze leeftijd bereiken, maar ook zou hij op 1 juli 2016 25 jaar lid zijn van de vrijwillige brandweer. 2016 stond dus vast om te stoppen bij de brandweer.

Dit gegeven maakt het dat het voor Hans dubbel feest is. Want naast zijn afscheid van de brandweer, viert hij ook zijn 25-jarig jubileum. Het uitreiken van de oorkonde gebreurd ook vanavond, omdat Hans bij de officiële avond niet meer in dienst is van de brandweer.

 

Bij het in dienst treden van de brandweer, bleek wel dat Hans een feestnummer is. Op zijn eerste feestavond, tikt Hans in zijn enthousiasme al een glazen bol van een lamp van het plafond. 

Bij alle feesten en activiteiten van de personeelsvereniging zijn Hans en Anita aanwezig. Daarbij veelvuldig vergezeld door hun kinderen. Carnaval is hiervan een goed voorbeeld, want Hans slaat dit feest nooit over.

 

Dat Hans een goed vakman is weet iedereen bij de brandweer. Niet alleen binnen de brandweer, maar ook binnen zijn eigen werk is Hans een vakman. Zo heeft hij al diverse projecten op de kazerne volbracht, maar ook diverse collega's hebben gebruik gemaakt van de expertise van Hans.

Zo stelt Hans ook ieder jaar weer een mooi, zelfgemaakte kado ter beschikking van de kerstkien van de vereniging.

 

Op 28 juni heeft Hans zijn laatste oefening gehad. Terwijl hij op het terras van H32 zat te eten, werd hij door 3 brandweerwagens opgehaald voor zijn laatste oefening.

Daar werd nog symbolisch de Abraham op het dak gezet, omdat dit niet gelukt was op de avond dat Hans 50 werd. Door 2 branden was het niet mogelijk om de Abraham te plaatsen. Wel werd er na de branden nog een bezoek gebracht om Hans te feliciteren, maar het tijdstip was niet meer geschikt om de Abraham te plaatsen. 

 

Nu Hans UBD-er (Uit Dienst Brandweer) wordt, kan hij niet alleen het avondje voor de UBD-ers organiseren, maar er ook zelf aan deelnemen. Hans en Anita organiseren namelijk al jaren het UBD-avondje.

 

Hans en Anita worden vervolgens naar voren gevraagd, om zo de versierselen in ontvangst te nemen die horen bij het afscheid en het 25-jarig jubileum.

 

20161028 28

 

20161028 30

 

Na de toespraak van Hans Rigter betreedt de Loco-burgemeester Frank den Brok het spreekgestoelte.

Hij begint met het verontschuldigen van de Burgemeester, Wobine Buijs-Glaudemans, vanwege het feit dat ze voor de gemeente naar Portugal is.

Een jaar geleden verzocht Willie om een gesprek met de Burgemeester. Dit gesprek ging over de wens van Willie dat als hij in aanmerking kwam voor een Koninklijke onderscheiding, hij graag zou zien dat deze aan zijn vrouw Ans werd opgedragen. Willie heeft zijn hooby namelijk kunnen uitvoeren, omdat zijn vrouw hem daarin steunde en hem daarvoor de ruimte gaf.

In dat gesprek werd al aangegeven dat dit niet mogelijk was, want er zijn strikte regels verbonden aan het uitreiken van een Koninklijke onderscheiding.

Omdat Willie een sterke wens had om dit toch mogelijk te maken, heeft Willie hierna contact opgenomen met de minister van Binnenlandse Zaken, Plasterk. Ook van de Minister kreeg Willie een brief met dezelfde strekking.

 

Na deze woorden na de Loco-burgemeester de aanwezigen mee door de carrière van Willie. Hierin memoreerde hij de inzet van Willie en zijn leergierigheid. Ook nam Willie menig jeugdig korplid onder zijn hoede, om hem of haar wegwijs te maken in de wonderlijke wereld van de brandweer.

Als laatste kon de Loco-burgemeester mededelen dat het zijne Majesteit de Koning heeft behaagd, om Willie bij Koninklijk besluit te benoemen als lid in de Orde van Oranje-Nassau. Daarna spelde de Loco-burgemeester de oorkonde op en feliciteerde hij Willie en Ans met deze onderscheiding.

 

20161028 68

 

 

Hierna na Hans Rigter weer het woord, om Willie te bedanken voor zijn inzet bij de brandweer.

De carrière van Willie begon op 1 december 1980. Willie's carriere kenmerkt zich door de vele onleidingen die Willie gevolgd heeft. Zijn laatste opleiding binnen de brandweer heeft hij in 2013 voltooid met de cursus oefenleider.

Maar niet alleen binnen de brandweer volgde Willie opleidingen, maar ook daarbuiten was hij daar heel fanatiek in. 

Er was 1 opleiding die opviel, omdat Hans nog niemand was tegengekomen met de opleiding "Gebruik, bedienen en onderhoud perslucht". 

Als specialisatie had Willie de opleiding tot gaspakdrager gevolgd, maar helaas waren er weinig uitrukken als gaspakdrager.

 

Willie is een voorbeeld voor de mensen bij de brandweer. Hij was ook altijd aanwezig bij de grote en kleine branden. Zijn manier van lopen is heel herkenbaar, zodat je ook meteen in de gaten had dat Willie aanwezig was. Ook waren zijn bijnamen "slappe"en "fietspomp" typisch iets voor Willie.

Willie heeft pas op later leeftijd zijn rijbewijs gehaald en kwam vroeger altijd op de fiets of brommer naar de kazerne. Vanuit de Prof.Regoutstraat en Gustaaf v.Gelderstraat een hele prestatie. Zo ook die keer dat hij t.h.v. de Teugenaarstraat de fiets in de struiken gooide, om vervolgens met een collega verder te rijden naar de kazerne. Tijdens de brand kwam een oud-collega met een "gevonden" fiets bij de brand aan en zij dat iemand die zomaar in de struiken gooide. Zo'n mooie fiets. Willie gaf toen aan dat dit zijn fiets was.

 

Later haalde Willie ook zijn groot rijbewijs en werd hij aangesteld als chauffeur/pompbediener.

 

Momenten die ons eraan herinneren dat het werk ook gevaarlijk is, zijn bij Willie ook bekend. Bij een brand in een pand aan de Heuvel waar het plafond naar beneden kwam en tijdens een oefening waar de waterongevallenwagen de Maas in dreigde te rijden. Bij dit laatste raakte Willie behoorlijk gewond.

 

Willie heeft na zijn afscheid meer tijd voor zijn andere hobby's. Naast motorrijden, speelt Willie ook nog viool en legt hij zich de laatste jaren toe op paintbrushen.

 

Willie en Ans worden vervolgens naar voren gevraagd, om zo de versierselen in ontvangst te nemen die horen bij het afscheid.

 

20161028 36

 

20161028 38

 

Na deze woorden na Loco-burgemeester Frank den Brok het woord weer, en nu gericht aan Hans Reijers en zijn vrouw Anita.

Ook voor Hans de verontschuldigen van de Burgemeester, Wobine Buijs-Glaudemans, vanwege het feit dat ze voor de gemeente naar Portugal is.

Na deze woorden na de Loco-burgemeester de aanwezigen mee door de carrière van Hans. Hierin memoreerde hij de vele diploma's die Hans gehaald heeft. Hans wordt gezien als een zeer vakbekwaam en rustig persoon. Hierbij werd ook ingegaan op de vele zaken die Hans in de kazerne heeft gerealiseerd en ook bij zijn collega's.

Hans is iemand die van gezelligheid houdt en dit ook bevorderd.

 

Als laatste kon de Loco-burgemeester mededelen dat het zijne Majesteit de Koning heeft behaagd, om Hans bij Koninklijk besluit te benoemen als lid in de Orde van Oranje-Nassau. Daarna spelde de Loco-burgemeester de oorkonde op en feliciteerde hij Hans en Anita met deze onderscheiding.

 

20161028 40

 

Als laatste namen Hans en Willie nog het woord tot de aanwezigen. Hierbij overhandigde Willie een zelf gemaakt paintbrush schilderij aan Hans Rigter voor in de kazerne van Oss.

 

20161028 61

 

De toespraken zijn hieronder te zien en te beluisteren.

 

Foto's van Charles Maollo en Hennie Bunthof.

 

Video : E.Smits