Laatste melding

Facebook brw Oss

14-mei Jeugdbrandweerwedstrijden te Oss

Oss, 14 mei 2016: Op zaterdag 14 mei 2016 organiseerde Jeugdbrandweer Brabant-Noord, post Oss, de kwalificatiewedstrijden in het klassement ‘Aspiranten Lagedruk’ voor de jeugdbrandweer.

24 ploegen hebben deze dag op twee verschillende banen om een plaatsje in de halve finale in Hoogezand-Sappemeer en de kwartfinale in Goirle gestreden.

 

De organisatie van de jeugdbandweerwedstrijden in 2016 heeft dit jaar een extra feestelijk tintje, omdat de jeugdbrandweer van post Oss dit jaar haar 12,5 jarig bestaan viert. Mede daarom mocht Jeugdbrandweer Brabant-Noord, post Oss, deze keer één van de voorronden organiseren.

 

Baan 1

Bij Heesen Yachts brak deze dag maar liefst twaalf keer brand uit. De gealarmeerde jeugdbrandweerkorpsen rukten uit voor een binnenbrand bij Heesen Yachts aan de Rijnstraat 9b, te Oss. Bij navraag aan de meldkamer brandweer (MKB) bleek dat de brand was gemeld door een passant die rook uit het pand zag komen, en dat het zou gaan om een werkplaats waarin roestvaststaal vervaardigd wordt tot allerhande producten die benodigd zijn voor de scheepsbouw.

 

Na het uitvragen van de MKB, waarvoor alle ploegen maximaal twee minuten kregen, startte de ploegen met hun inzet.

Het zwaartepunt van deze baan lag voor de ploegen vooral op de eigen veiligheid – men was immers uitgerukt naar een brand in een werkplaats, waarbij de werkplaats op zichzelf al een aantal risico’s met zich mee kan brengen – en specifiek voor de bevelvoerders stond de kubusgedachte gedachte centraal.

Wanneer de ploegen een juiste verkenning uitvoerden, stuitte zij op een vuurhaard met een doorslag naar het naastgelegen vertrek. Door de aanvalsploeg de eerste straal lagedruk vanaf het verdeelstuk af te laten leggen op de vuurhaard kon de waterploeg vervolgens, onder dekking van de eerste straal lagedruk, de doorslag bereiken.

 

Als op zowel de vuurhaard als de doorslag de stralen waren ingezet, kon er worden aangevangen met afblussen, waarna het sein ‘brand meester’ kon worden gegeven. Zodra er was afgeblust, was het aan de bevelvoerders om nog de nodige nazorg te regelen zoals ventileren, het ter plaatse vragen van Salvage en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (voorheen arbeidsinspectie).

Nadat het opruimen van beide stralen lagedruk én het commando ‘opruimen’ was gegeven, dienden alle ploegen hun materialen over de finishstreep te verplaatsen zodat de werktijd kon worden gestopt.

 

 

Baan 2

Ook bij Agrifirm was er het nodige loos deze dag. De 12 deelnemende ploegen werden hier gealarmeerd voor een automatisch brandalarm aan de Waalkade 33 te Oss. Bij de MKB ontbrak verdere informatie omtrent de brand, maar zij konden de ploegen wel vertellen dat het zou gaan om een melder in een werkplaats.

 

Bij deze inzet lag het zwaartepunt voor de ploegen op het uitvoeren van een correcte verkenning waarbij zij rekening moesten houden met de nodige gevaren van een werkplaats.

Op de eerste bouwlaag troffen de ploegen een vuurhaard aan met een doorslag naar de tweede bouwlaag. Nadat de eerste straal lagedruk vanaf het verdeelstuk was ingezet door de aanvalsploeg, kon de waterploeg via een kooiladder de doorslag op de tweede bouwlaag bestrijden.

 

Zodra de bevelvoerder alle zijden van de kubus had veiliggesteld, konnen de seinen ‘afblussen’ en ‘brand meester’ worden gegeven. Ook bij deze baan was het van belang om, zoals op baan 1, de nodige nazorg te verlenen aan het einde van de inzet, waarna kon worden gestart met het inpakken en de race naar de finishstreep begon.

 

Woord van dank

Onze dank gaat uit naar Heesen Yachts en Agrifirm voor het beschikbaar stellen van de locatie en medewerking bij het organiseren van de jeugdbrandweerwedstrijden. Door beide bedrijven zijn wij met open armen ontvangen en werd de volledige medewerking verleend, waardoor deze dag niet alleen erg leuk was, maar ook nog eens ontzettend leerzaam!

Daarnaast willen wij Stichting Jeugdbrandweer Nederland bedanken voor de geleverde inspanningen in de aanloop naar de wedstrijddag en de wedstrijddag zelf. Als organiserend jeugdkorps hebben wij de samenwerking met de wedstrijdleiding, juryleden, coördinatoren en administratie als zeer prettig ervaren.

Een bijzonder woord van dank gaat naar de postleden, jeugdleden en FLO’ers van post Oss die deze dag mede hebben georganiseerd en tot een succes hebben weten te maken. Van ordonnansen tot veiligheidspersoneel, van uitrukpersoneel tot ontvangstcomité: Zonder jullie was dit niet gelukt!

 

Felicitaties gaan uit naar de posten die zich hebben weten te plaatsen voor de halve finale in Hoogezand-Sappermeer en de kwartfinale in Goirle.

 

Uitslag

Baan 1

Stand Korps Totale score Geplaatst
1 Neder-Betuwe 896 Halve finale, Hoogezand-Sappermeer
2 Coevorden 848 Halve finale, Hoogezand-Sappermeer
3 Oud-Beijerland 838 Kwartfinale, Goirle
4 Halderberge 836 Kwartfinale, Goirle
5 Bussum 820
6 Westerschouwen 812
7 Vught 804
8 Goirle 760
9 Rijsenhout 756
10 Gorinchem 740
11 Helmond 700
12 Bladel 640


Baan 2

Stand Korps Totale score Geplaatst
1 Hagestein 938 Halve finale, Hoogezand-Sappermeer
2 Halderberge 824 Halve finale, Hoogezand-Sappermeer
3 Gorinchem 804 Kwartfinale, Goirle
4 Goirle 800 Kwartfinale, Goirle
5 Gilze-Rijen 772
6 Vught 762
7 Buren 648
8 Maarssen 638
9 Lisserbroek 626
10 Coevorden 616
11 Harderwijk 606
12 Amsterstreek 596

 

LogojbnlOp de site van de jeugdbrandweer is de officiele uitslag in te zien. klik hier of op het plaatje van de jeugdbrandweer.