Laatste melding

Facebook brw Oss

21-mei Vaardigheidstoetsen 112 Schijndel

Schijndel, 21 mei 2016: Op zaterdag 21 mei nam de wedstrijdploeg Oss 1 van de post Oss deel aan de vaardigheidstoetsen in de klasse 112 te Schijndel. De ploeg had zich op 12 maart te Wanroij weten te kwalificeren in de provinciale ronde door de eerste plaatst in de wacht te slepen. Bij de eerste gewestelijke ronde te Schijndel namen negen ploegen deel aan de strijd om een plekje naar de volgende ronde.

 

Aangekomen bij de uitgangsstelling werd de verdeling binnen de ploeg via loting bekendgemaakt en konden de laatste puntjes op de 'i' worden gezet. Kleding in orde, portocheck gedaan, instappen!

Het uitrukbericht volgde al snel: “Wilt u uitrukken voor een bedrijfsongeval aan de Maxwellweg 1, te Schijndel. Over.”

 

Bij navraag aan de meldkamer brandweer (MKB) zou het gaan om een ongeval waarbij een heftruck en een hoogwerker betrokken zouden zijn. Het was tot dusverre onbekend of er slachtoffers aanwezig zouden zijn. Ter plaatse aangekomen werd de tankautospuit zorgvuldig en veilig opgesteld. Een medewerker van het bedrijf, die het ongeval had zien gebeuren, wachtte geen moment en trok de deur van de tankautospuit open en riep dat een collega spoedig onze hulp nodig had.

 

Al snel werd het duidelijk dat er tijdens het laden van een vrachtwagen iets niet helemaal goed was gegaan. Een van de medewerkers was met zijn been tussen de laadklep van de vrachtwagen en een groot stalen krat bekneld geraakt, omdat de afstand tussen laadklep en laaddock te groot was. Zijn collega had de pallet waarop het krat stond tegen zijn kin gekregen, maar kon samen met de chauffeur van de vrachtwagen de ploeg van de nodige informatie voorzien.

 

20160521 1

Foto : Edwin Smits

 

Door de manschappen was de vrachtwagen dusdanig geblokkeerd, dat er geen rolgevaar meer was en werd tevens de situatie rond het beknelde slachtoffer gestabiliseerd. Opgestapelde pallets zorgden ervoor dat het krat niet verder weg kon zakken, een aantal spieën blokkeerde de last tussen de laadklep en het slachtoffer en een spanband tussen het krat en een geparkeerde heftruck zorgde ervoor dat het krat niet verder of terug kon zakken.

De toegesnelde ambulancedienst gaf aan dat er minimaal 25 á 30 centimeter ruimte moest worden vrijgemaakt om het slachtoffer uit zijn benarde positie te bevrijden. Om deze ruimte te creëren, werd gekozen om de spreider in te zetten tussen de laadklep en het krat. Tijdens het wegduwen van het krat werd aan de achterzijde continu de spanband op spanning gehouden, zodat het krat nooit ongecontroleerd terug kon schuiven.

 

20160521 2

Foto : Edwin Smits

 

Toen het krat eenmaal over het kantelpunt was, werden de laatste loodjes met de hand verricht. Het bevrijdde slachtoffer kon worden overgebracht naar het ziekenhuis en het incident was meester, waarna met het inpakken van de materialen kon worden aangevangen. Helaas heeft de ploeg niet het felbegeerde plaatsje in de tweede gewestelijke ronde weten te bemachtigen. De inspanningen werden beloond met een achtste plaats.

 

20160521 3

Foto : Edwin Smits

 

De ploeg van post Oss wil graag de post Schijndel en het ABWC bedanken voor het organiseren van een leuke en leerzame vaardigheidstoets!

 

 

20160521 T 1

20160521 T 2