Laatste melding

Facebook brw Oss

21-jul Kazerne Oss aan vervanging toe?

Oss, 21 juli 2016 : Afgelopen week is er in de media aandacht geweest voor de kazerne in Oss. Deze zou in een slechte staat verkeren en toe zijn aan vervanging.

 

In het Brabants Dagblad van 16 juli j.l. wordt er in een artikel aandacht aan besteed. 

Hierna komt ook D-tv op 21 juli met een stukje over de staat van de kazerne.

 

De historie van de kazerne aan de Wethouder van Eschstraat begint in 1948. De kazerne is dan gevestigd aan de Ridderstraat. In 1920 is er een bouwvergunning afgegeven om het voormalig koetshuis van Villa Johanna te verbouwen tot politiebureau, vergaderzaal en brandweerlocaal.

Er is een nieuwe brandweerwagen aangeschaft en deze past niet meer in de kazerne aan de Ridderstraat. Een voorstel om een voormalige kolenloods van de gasfabriek aan de Gasstraat te verbouwen, wordt verworpen door de inspecteur voor het brandweerwezen te Breda. Er moet nader onderzocht worden wat de beste lokatie is voor de kazerne. Dit spits zich toe op de spoorlijn welke Oss in twee gedeeltes deelt. De woningen zijn dan nog veelal in het noordelijke deel van de spoorlijn, maar er komt steeds meer industrie in het zuidelijke deel van de gemeente.

 

Er volgen vanaf die tijd nog vele lokaties (Gasstraat, tussen Slachthuislaan en Eikenboomgaard (nu Burchtplein) en diverse lokaties aan de Weth.v.Eschstraat), gesprekken over beroepsbrandweer of vrijwillige brandweer, samengaan met publieke werken of Politie en vele uitvoeringsvarianten van de kazerne.

 

In 1971 was de kogel door de wel bekende kerk en kon er op 13 mei 1971 begonnen worden met de bouw van de kazerne aan de wethouder van Eschstraat. Op 1 juli 1972 werd al het materieel overgehuisd en de kazerne in gebruik genomen.

De bouw is toen gefilmd door Harry Keijzers en te zien op onze Videobeelden.

 

De kazerne is op vele fronten aangepast en verbouwd. Enkele delen, zoals de kozijnen, zijn nog origineel.

 

Oss1972

Kazerne 1972

 

Oss2013Centrum

Kazerne 2013