Laatste melding

Facebook brw Oss

16-okt Brand sushi restaurant Oostwal

Oss, 16 oktober 2016: In de vroege zondagochtend rond 5:00 komt er bij de brandweer een melding binnen van een woningbrand aan de Oostwal in Oss. Hierop wordt post Oss met 1 tankautospuit (3131TS) gealarmeerd. Kort hierop komt de melding dat de brand uitslaand is en hierop worden ook de Officier van dienst (OVD), het redvoertuig (3151HW), een 2de tankautospuit (3132TS) en de waterwagen (1761WT) uit Heesch gealarmeerd.

 

Als de Politie aankomt, zien ze aan de achterzijde een uitslaande brand en veel rookontwikkeling naar de bovengelegen woningen. Direct begint de Politie de bewoners boven brand te evacueren.

 

20161016 23

Foto : Edwin Smits

 

Net voordat de eerste TS aankomt, wordt er doorgegeven dat het om een container gaat en dat een nabij geparkeerde auto ook in brand drijgt te geraken. Bij aankomt blijkt de container echter in het pand te staan, en de brand heeft al minimaal 1 ruimte volledig in zijn grip te hebben. Direct wordt de eerste blussing met 2 hogedruk stralen gestart en gaat 1 ploeg de waterwinning opbouwen. Net als de waterwinning is opgebouwd komt de waterwagen ter plaatse. 

 

20161016 16

Foto : Edwin Smits

 

De bemanning van de tweede TS gaat aan de voorzijde het pand in om de brandhaard op te sporen en in te sluiten. Ondertussen is de bemanning van de 1ste TS in de keuken aangekomen en kunnen daar de brandhaard blussen. 

Als de zekerheid er is dat het vuur bedwongen is, worden deuren geopend en een ventilator ingezet, om de rook te verdrijven. Hierdoor ontstaat er meer zicht en kunnen de nog aanwezige kleine brandhaardjes worden opgespoord en geblusd. In de tussentijd is de spanning van het gebouw gehaald en is de gaskraan dicht gezet.

 

20161016 15

Foto : Edwin Smits

 

Als blijkt dat 1 van de bewoners, van de boven het restaurant gelegen woningen, rook heeft ingeademd, wordt er een ambulance gealarmeerd. De bewoner wordt gecontroleerd en voor de zekerheid meegenomen naar het ziekenhuis.

 

20161016 22

Foto : Edwin Smits

 

De wagens, welke voor de deur stonden tijdens het uitbreken van de brand, zijn weggezet door de inmiddels gearriveerde eigenaar. 1 wagen is zo beschadigd, dat deze later door een bergingsbedrijf wordt afgevoerd. 

Als de toegang vrij is, kunnen diverse verbrandde goederen uit het pand gehaald worden. Buiten worden deze goederen verder afgeblusd en ook binnen worden de diverse brandhaarden uit gemaakt.

 

20161016 25

Foto : Edwin Smits

 

Bij de brand zijn enkele vaten met olie beschadigd, waardoor met het bluswater een grote hoeveelheid olie op het parkeerterrein is gekomen. Hierdoor is ook al het brandweermaterieel vervuild geraakt, wat zorgt voor een grote schoonmaakklus op de plek van het incident.

 

De keuken en een opslag van het restaurant zijn volledig uitgebrand. de rest van het pand heeft roet en waterschade. Ook de woningen boven het restaurant hebben roetschade.

 

Stichting Salvage is ter plaatse gekomen voor het inventariseren van de schade en om het schoonmaken te coördineren.

 

Foto's en video's : Edwin Smits