Facebook brw Oss

08-apr Brand Padifood

Op maandagmorgen om half 8 komt er een melding van een industriebrand bij Padifood aan de Havenstraat te Oss. Conform de procedure worden er 2 tankautospuiten + een OVD gealarmeerd. 1 TS van Berghem en 1 van Oss. Even later wordt ook de hoogwerker gealarmeerd. Op weg naar de kazerne wordt een enorme rookpluim waargenomen en dit doet vermoeden dat het een lange ochtend gaat worden. 

Aangekomen bij het pand is de rook al aanzienlijk minder en de rook komt uit de schoorsteen. Rook uit een schoorsteen is wel normaal, maar de kleur is veel te donker. Aan de achterzijde legt een medewerker uit waar er rook wordt waargenomen waarop 2 ploegen direct op onderzoek uit gaan. In een machinekamer wordt een afzuigkanaal gevonden die al door medewerkers van het bedrijf gekoeld is, maar duidelijk een brandhaard in de pijp heeft. In een luik wordt ook veel rook waargenomen, maar dit is een ruimte tussen het plafond van de onderverdieping en de vloer van de boven verdieping. Om dat niet duidelijk is waar het vuur zit en de compexiteit van het bedrijf, wordt er middelbrand gegeven.

Onder bescherming van een straal, de warmtebeeldcamera en ademlucht wordt de ruimte betreden op zoek naar vuurhaarden. Het wordt snel duidelijk dat de vuurhaarden in de pijp zitten. Door de kleine ruimte is het moeilijk om de vuurhaarden te benaderen, maar enkele oppervlakkige vuurtjes worden geblust. Na een controle beneden is het vuur in een bakmachine terecht gekomen, waardoor deze machine in brand staat. Deze brand wordt snel geblust, zodat verdere schade beperkt kan worden. 

Op diverse plaatsen worden brandvlekken in het plafond gevonden. Bij controle op de tussenverdieping werd de pijp gecontroleerd op na aanwezige brandjes. Hierbij werden diverse brandjes op en in de pijp gedoofd. Hiervoor moest er stukken pijp worden opengeknipt en zelfs een plafond moest geopend te worden om bij de vuurhaard te komen. 

Ondanks de hoeveelheid en de plaatsen van de branden, kon de schade toch beperkt blijven.

Bij de brand hadden enkele medewerkers van Padifood wat rook binnen gekregen, waarvoor een ambulance werd opgeroepen. Deze heeft de medewerkers ter plaatse geholpen.

Het pand is verder overgedragen aan de eigenaar, die samen met de verzekering een plan kan gaan maken voor het reinigen van het pand.

Ingezette voertuigen:

  • 0331TS Berghem
  • 3131TS Oss
  • 3151HW Oss
  • 0093 OVD
  • 0381PM Berghem
  • 0087HA + 0089ABH Oss
  • 3171HV Oss
  • Politie
  • Ambulance

20130408-35

Foto : Charles Mallo

20130408-38

Foto : Charles Mallo

20130408-41

Foto : Charles Mallo

20130408-42

Foto : Charles Mallo

20130408-47

Foto : Charles Mallo

Bas na de inzet

Foto : Jos Jansen