Facebook brw Oss

Open dag Post Ravenstein

Op 6 oktober 2013 hield post Ravenstein van brandweer Brabant Noord een zeer geslaagde open dag i.v.m. de overdracht en ingebruikname van de nieuwe tankautospuit.

In en rond de kazerne aan de Schaafdries werd allerlei materiaal en stands opgetuigd om het publiek te laten zien wat de brandweer in huis heeft en hoe zij hun taak uitoefenen. Natuurlijk werden hierbij ook de ondersteunende diensten uitgenodigd.

Hulpverlening door publiek

Op het binnenterrein konden de bezoekers zelf ervaren wat het was om een auto stuk te knippen met zwaar hulpverleningsmateriaal. Natuurlijk ondersteund en begeleidt door de brandweer.

Samen achter het stuur van een brandweerauto

De jeugdigen hadden niet veel nodig om gelukkig te worden. Met een brandweerhelm op achter het stuur van een brandweerauto. Mooier kan en zal het niet worden.

Kijkje van boven

Op straat werd er een demonstratie gehoude met de nieuwe tankautospuit. Bij een ongeval, waarbij 2 wagens betrokken waren, was 1 wagen in brand gevlogen en in 1 wagen zat een persoon bekneld.

Overzicht van het ongeval

De wagen werd met een straal schuim geblust, waarna men kon beginnen met het bevrijden van het slachtoffer.

Slachtoffer in auto

Het slachtoffer, realistisch neergezet door de Lotus-groep, werd door het ambulance personeel en de brandweer uit haar benarde postitie bevrijdt. Dit onder grote belangstelling van het massaal opgekomen publiek.

Overzicht van de stands in de stalling

In de stalling waren diverse stands opgestel, waaronder een stand waar materialen waren te zien die vroeger door de brandweer werden gebruikt. Oud leden vertelde hier het verhaal achter deze materialen en de foto's en documenten. Ook was er een stand van de stichting historisch brandweermaterieel welke ook een oude pomp hadden meegenomen. Met deze pomp konden de jeugd nog een brandje blussen.
De brandwondenstichting was aanwezig om iedereen te wijzen op de gevaren van brand.
Voor diegene die graag een mooie realischische wond wilde hebben, of alleen de uitleg, was er een stand van de Lotus groep. Velen werden deze dag voorzien van een "vreselijke" wond.

Op het achterterrein waren diverse demonstraties.

Brandje blussen

Hierbij konden jong en oud tonen dat ook zij een brandje konden blussen. Verder waren er demonstaraties van een huis in brand, een brandende frietpan die geblust werd met een kopje water en hoe je een persoon in brand kon blussen met een blusdeken. 

Gasflesje explodeert.

Het spectaculaire onderdeel bij de demonstraties was wel de ontploffende gasfles. In een speciaal daarvoor gefabriceerde veiligheidskooi, werd een gasflesje zo verhit dat deze explodeerde. Bij de explosie was een enorme knal te horen en een grote vuurbal. Menigeen is deze dag verschoten van deze explosie, omdat je nooit wist wanneer de explosie zou plaatsvinden.

Ook was er een demonstratie van de brandpreventie en de materialen die de brandweer gebruikt om oefeningen zo realistisch als mogelijk te laten overkomen.

Iedereen was ook in de gelegenhied om een ruimte vol (oefen) rook te betreden. Het zicht was minimaal en menig bezoeker heeft zich gestoten aan de diverse opgestelde meubelstukken in de ruimte.

Alles bij elkaar was het een geslaagde dag, waarbij veel mensen de kazerne aan de Schaafdries wisten te vinden.