Facebook brw Oss

25-mei 112 Vaardigheidstoets te Megen

Op zaterdag 25 mei 2013 heeft de 1ste ronde van gewestelijke vaardigheidstoets 112 plaatgevonden in Megen.
Post Megen heeft voor deze dag een vaardigheidstoets uitgezet voor 9 ploegen, die tijdens deze toets hun vaardigheden konden tonen aan een jury en het publiek. De drie ploegen die de toets het beste hebben afgelegd, mogen door naar de 2de ronde van de gewestelijke vaardigheidstoets.

Het scenario:
Op een pont, welke geduwd werd door een schip, vonden werkzaamheden plaats. Tijdens deze werkzaamheden gaat het fout en komt een medewerker onder een last terecht. Een andere medewerker, welke in de machinekamer bezig is met een lasbrander, schrikt en daardoor ontstaat er brand in de machinekamer. De schipper duwt de pont tegen de kant en waarschuwd de brandweer.

20130525-35

Met deze informatie begint de vaardigheidstoets voor de brandweer en zij rijden vervolgens naar de plaats waar de pont aan de kant ligt. Bij aankomst heeft de bevelvoerder een goed overzicht van de gehele situatie en kan hij zijn eerste prioriteiten gaan uitvoeren.

20130525-6

 De eerste prioriteit is eigen veiligheid, dus moet iedereen die op de pont aan het werk gaat een redvest aan.

20130525-66

Als de verkenning goed gedaan is en de schipper goed uitgehoord is, weet de bevelvoerder dat er in de machinekamer 1 persoon zit en dat er 1 persoon onder een grote stalen bak ligt. De arm van deze man ligt klem onder de bak.

De eerste prioriteit is om de man uit de machinekamer te halen. Hiervoor moet de ruimte onder het rijdek betreden worden onder dekking van een straal en met een schuimblusser. In de machinekamer is een vloeistofbrand die geblust moet worden, voordat het slachtoffer gered kan worden. Als de brand uit is, kan de ploeg het slachtoffer veilig naar boven brengen en overdragen aan de opgeroepen ambulance.

20130525-20

20130525-29

Als de man in de machinekamer gered is, kan het slachtoffer onder de bak gered worden. Door de bak met een hydraulische spreider op te tillen, kan ook dit slachtoffer gered worden. Het is hierbij heel belangrijk dat de bak goed vast is gelegd, zodat de bak niet gaat schuiven. 

20130525-42

20130525-50

Als beide slachtoffers gered zijn, kan de ploeg weer inpakken en is het incident meester.

20130525-55

Post Megen kan terug kijken op een geslaagde dag, waarop zij een mooie uitdaging voor de 9 ploegen hebben neergezet. De toets was een mooie oefening voor de ploegen en leuk om te zien voor het publiek. De organisatie kon daarom ook terugkijken op een geslaagde dag waarin zelfs het weer geen spelbreker was.

20130525-69

Uitslag vaardigheidstoets:

  1. BRW - BOMMELERWAARD groep ZALTBOMMEL
  2. BRW - BRABANT NOORD groep OSS
  3. BRW - BUREN-CULEMBORG groep BUREN - 2
  4. BRW - BOMMELERWAARD groep NEDERHEMERT
  5. BRW - BRABANT NOORD groep BOXTEL - 2
  6. BRW - BRABANT NOORD groep BOXMEER
  7. BRW - BRABANT NOORD groep VLIJMEN
  8. BRW - BRABANT NOORD groep SCHAIJK
  9. BRW - BRABANT NOORD groep ZEELAND