Laatste melding

Facebook brw Oss

26-jan Koninklijke onderscheiding Ad Nijs

20180126 20

 

Ad Nijs heeft na ruim 37 jaar, op 26 januari 2018, officiëel afscheid genomen van de brandweer van Oss.

 

De avond begon, met het ophalen van Ad en Antoinette met de hoogwerker en de tankautospuit.

Ad wilde zelf rijden en ging met Antoinette samen in de hoogwerker naar de kazerne, waar hij werd opgewacht door korpsleden van post Oss en familie en vrienden.

 

20180126 4

 

Toen iedereen had plaatsgenomen nam de postcommandant Hans Rigter als eerste het woord.
Hij bedankte iedereen voor zijn of haar komst en in het bijzonder natuurlijk Ad en Antoinette en hun kinderen Jeroen en Ramona met hun aanhang en kinderen.

Deze week was het nog spannend of het wel door zou gaan, want Ad had afgelopen zondag nog 40 graden koorts. Hierdoor is afgelopen dinsdag ook zijn laatste oefening niet door kunnen gaan.

Gelukkig is Ad weer voldoende opgeknapt om hier aanwezig te zijn.

 

20180126 6 

 

Ad begon zijn loopbaan op 1 december 1980 bij de brandweer. Hiervoor was hij al actief bij de bedrijfsbrandweer van Unox, waar meer leden lid waren van de Osse brandweer.

Na een sollicitatie duurde het nog 2 jaar voordat Ad mocht aantreden als lid van de brandweer.

Helaas voor Ad, was dit net nadat in Oss het winkelcentrum in de Ruwaard afbrandde. Hij had daar graag bij geweest.

 

20180126 13

 

In de afgelopen jaren is er veel veranderd. Vele zaken zijn niet meer en dat vond Ad niet altijd leuk.

Zo heeft Ad verschillende jaren verdienstelijk meegedaan aan de 100 mtr slangrollen in Cuijk. Hierbij moest er over 100 mtr een slang worden uitgerold en beir worden gedronken.

Verder waren er het waterspectakel in Herpen, het spuitvoetbal, het voetballen tegen de Politie en Ambulance en de Carnaval.

 

20180126 20

 

Ad kon genieten van de lange oefenavonden, zeker die na de wekelijkse oefening. Steevast ging Ad na de oefening naar de stad, om shoarma te eten. Op het einde werd er dan ook nog een broodje besteld om mee naar huis te nemen. Voor zijn vrouw Antoinette. Als dat geen liefde is.

 

20180126 9

 

Bij de overstap van Ad van Unox naar Visa Versa, kwam Ad overdag niet meer naar de brandweer. De afstand was te groot om nog op een redelijke tijd aanwezig te zijn.

 

20180126 10

 

Ad werd geprezen voor het feit dat hij voor een goede opvolging heeft gezorgd. Zijn zoon Jeroen is ondertussen ook al weer 17 jaar lid van de brandweer en ook dochter Ramona is enige tijd lid geweest.

Kleinzoon Tygo zit bij de jeugdbrandweer, dus ook voor de toekomst is het handelsmerk Nijs binnen de brandweer goed vastgelegd.

 

20180126 12

 

Met het vertrek van Ad, gaat er ook een goede chauffeur vertrekken. Zo goed zelfs, dat er op deze avond niets te vertellen valt waar het is misgegaan.

 

20180126 21

 

Door de verslechterde gezondheid, moest Ad nu toch afscheid nemen, wat jammer is voor het korps.

Als laatste werd aan Ad zijn afscheidsoorkonde en de vrijwilligerspenning te overhandigen.

 

 

De burgemeester, Wobine Buijs-Glaudemans, begon met de het verlangen van Ad om 40 jaar vol te maken bij de brandweer. Ze vond dat Ad, op een paar maanden na, gerust mocht zeggen dat hij 40 jaar bij de brandweer heeft gedient.

Ze keek terug op de afgelopen jaren en de centrale rol welke Oss speelde als grote gemeente en de brandweer van Oss.

 

De burgemeester sprak de waardering uit voor de brandweer en met name voor Ad, omdat een gemeente niet kan zonder deze mensen die bij nacht en ontij klaar staan om de maatschappij te helpen.

Niet alleen de burgemeester heeft hier waardering voor, maar ook de koning. Daarom heeft het zijne Majesteit de Koning behaagd, om Ad bij Koninklijk besluit te benoemen als lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Hierop werden de versierselen opgespeld.

 

 

Als laatste nam ook Ad het woord, om zijn vrouw, zoon en dochter te bedanken voor de vrijheid die hij had om deze hobby uit te voeren. 

Ad legde nog even uit waarom hij moest stoppen bij de brandweer.

Daarna bedankte hij iedereen voor de fijne jaren bij de brandweer.