Laatste melding

Facebook brw Oss

24-mei Brand loods Koolzaadweg Berghem

Berghem, 24 en 25 mei 2018: Op donderdagavond kwam er een melding binnen van een brand in een loods aan de Koolzaadweg te Berghem. De melder en eigenaar van het pand gaf ook aan dat er mogelijk een drugslab in het pand was.

Conform de procedure werd een tankautospuit (TS) uit Berghem gealarmeerd en een TS uit Oss. Ook de hoogwerker, Officier van Dienst en de Adviseur gevaarlijke stoffen werd direct gealarmeerd.

 

Bij het uitrukken kregen alle eenheden te horen dat het om een mogelijk drugslab ging. Zodoende kan er rekening gehouden worden met de mogelijkheid van gevaarlijke stoffen.

 

Bij aankomst van de eenheden werd er in de loods een verdachte wand gevonden, waarachter de brand zich bevond. Met behulp van een zaag werd een gat in de wand gezaagd en kon een gedoofd vuur waargenomen worden en ruimtes vol met chemicaliën.

 

Hierop werd direct de omgeving ruim afgezet en iedereen in het gevaren gebied, moest ademlucht dragen.

Bij het uitvragen van de bewoner werd duidelijk wat de omvang van het incident was. De bewoner werd daarna meegenomen naar het ziekenhuis, omdat hij in de ruimte rook en chemicaliën had ingeademd.

 

De brand was grotendeels gestikt en was snel brand meester.

 

De aanwezige politie heeft het Landelijke Faciliteit Ontmanteling (LFO) ingeschakeld om het pand leeg te halen.

 

De volgende morgen waren diverse experts aanwezig om het drugslab te controleren op de aanwezige chemicaliën. Er zijn monsters genomen en door het RIVM geanalyseerd.

Ook de Burgemeester van Oss kwam polshoogte nemen en schrok enorm van het effect wat dit incident te weeg gebracht zou kunnen hebben.

Als de brand niet gestikt was en verder ontwikkeld was, was de ramp niet te overzien. Dit had een groot maatschappelijk effect gehad.

 

Uit de metingen kwamen resultaten dat in het pand een giftige stof hing, waardoor er tijdens de ontruiming continue met beschemde kleding gewerkt moest worden.

Aangezien post Berghem al aanwezig was als back-up in het geval dat er iets zou gebeuren met de leden van het LFO en voor het schoonspuiten van materialen, werd post Oss gevraagd om met chemicaliënoveralls te helpen met ontruimen.

 

In groepjes van 3 personen werd het pand beetje bij beetje leeg gehaald. Door de temperatuur en de inspanning in zo'n pak werd er maximaal 20 minuten gewerkt en dan werd de ploeg weer afgewisseld.

 

Rond 20:00 waren de ruimtes leeg gehaald en konden alle materialen ingepakt worden. Er zijn 2 volle vrachtwagens met materialen en chemische stoffen uit het pand gehaald.

 

De Politie onderzoekt verder het incident.

 

 

20180524 1

20180524 2

20180524 4

20180524 5

 

20180524 15

20180524 16

20180524 17

20180524 18

Foto's : 112 nieuws Oss

 

 

Video's : 112 nieuws Oss