Laatste melding

Facebook brw Oss

01-jan Grote brand Hunnenpad

Oss, 1 januari 2018: Op nieuwjaarsochtend merken de bewoners aan de Saksenweg dat er rook uit het pand achter hun woning komt. Zij bellen hiervoor de brandweer en conform de uitrukprocedure wordt hiervoor post Berghem gealarmeerd.

 

Bij aankomst op het meldadres krijgt de bemanning van de tankautospuit (TS) te horen (en zien) dat er rook uit het pand komt, welke gelegen is aan het Hunnenpad. Zij rijden hierom snel naar het Hunnenpad en melden een middelbrand, omdat al snel duidelijk is dat het gaat om een behoorlijke brand. Hierop wordt een TS en de hoogwerker van Oss, de waterwagen uit Heesch en de officier van Dienst gealarmeerd.

 

20180101 41

Foto : Gabor Heeres

 

De eerste TS begint direct met het gereedmaken van de waterwinning en verkenning van de brand.

In onderling overleg tussen de TS-sen wordt besloten dat de TS van Oss gaat afleggen vanaf de Saksenweg.

 

20180101 42

Foto : Gabor Heeres

 

Op het brandadres staan diverse vrachtwagens voor het pand, die snel door de zus van de eigenaar worden weggehaald.

Omdat het al snel duidelijk is dat deze brand niet met 2 TS-sen te bestrijden is, wordt er grote brand gemaakt. Hiervoor wordt er voor Oss, nog een TS gealarmeerd, maar deze is niet meer inzetbaar, omdat een gedeelte van de bemanning voor deze TS bij een zeer grote brand in Boxmeer staan.

 

20180101 43

Foto : Gabor Heeres

 

Omdat er al veel materieel in Boxmeer staat, worden de ademluchtcontainer, commando container en de verzorgingscontainer uit de Regio ZuidOost Brabant gealarmeerd.

Tevens worden er TS-sen uit Heesch, Nistelrode en Zeeland gealarmeerd. Een TS wordt uitsluitend voor de voeding van de hoogwerker ingezet en een andere voor de voeding van de 2de TS op het Hunnenpad.

 

20180101 46

Foto : Gabor Heeres

 

Hiermee kan de waterwinning in orde gemaakt worden en de brand van meerdere zijden ingesloten worden.

Omdat er een stevige wind staat gaat de rook horizontaal weg, wat in Berghem goed te merken is. Hiervoor wordt GRIP 1 gemaakt, wat gecoördineerd overleg tussen brandweer, politie en ambulance mogelijk maakt.

Vanwege de rook wordt ook een NL-Alert uitgedaan, om de bewoners te waarschuwen om ramen en deuren gesloten te houden.

 

20180101 47

Foto : Gabor Heeres

 

Rond 9:00 lijkt het vuur onder controle en kan er begonnen worden met het nablussen.

 

20180101 48

Foto : Gabor Heeres

 

2 panden aan het Hunnenpad zijn zwaar beschadigd door de brand. De panden aan de Saksenweg konden gespaard blijven, maar hebben wel wat schade opgelopen.

 

Later in de middag is post Berghem nog teruggeweest om na te blussen.