Laatste melding

Facebook brw Oss

16-sep Woningbrand Aengelbertlaan

Oss, 16 september 2018 : De brandweer van Oss is de nacht van zaterdag op zondag druk geweest met branden. Eerst moest rond kwart over vier de hoogwerker naar de Lietingstraat in Haren voor een brand in een woning. Toen de brand in Haren om half vijf opgeschaald werd tot grote brand, moest ook de ademluchtcontainer naar Haren.

 

Om 05:13 gingen de semafoons wederom. Nu voor een woningbrand aan de Aengelbertlaan te Oss. Kort daarna werd aangegeven dat de brand reeds uitslaand was, waarop de alarmcentrale opgschaalde met een tankautospuit (TS), een waterwagen en de officier van dienst. Later werd ook nog een hoogwerker opgeroepen.

 

Bij het uitrukken kreeg de eerste TS door, dat er mogelijk personen binnen waren en er werd gesproken over een grote uitslaande brand. Tevens werd er aangegeven om voorzichtig te zijn, i.v.m. eerdere meldingen. 

 

Bij aankomst van de TS liep de bewoner met 2 van zijn honden buiten. De brand sloeg op meerdere plekken uit het pand.

 

20180916 20

Foto : Gabor Heeres

 

De bevelvoerder gaat als eerste poolshoogte nemen bij de politie die gelijktijdig aankomt met de brandweer. De ambulance was als eerste ter plaatse, omdat de woning dicht bij de ambulancepost is. De broeders van de ambulance melden dat de bewoner op straat loopt en zeer ontevreden is. Bewoner heeft twee grote honden bij zich. De Politie vangt de bewoner op, zodat de brandweer kan starten met de bluswerkzaamheden. Hiervoor worden 2 hoge druk stralen uitgerold en aan de rechterzijde van de woning ingezet. Als de hoge druk is ingezet wordt ook de lage druk inzet gereed gemaakt. Er wordt 1 lage druk straal ingezet en een nevelkogel.

 

20180916 21

Foto : Gabor Heeres

 

Met een nevelkogel is het mogelijk om water fijn sproeiend in het vuur te brengen, zodat dit geblust kan worden. De inzet van de nevelkogel had direct effect , zodat de brandhaarden op de begane grond snel onder controlewaren.

 

20180916 23

Foto : Gabor Heeres

 

Brand blijkt ook al behoorlijk op 1ste verdieping te zitten en wordt aan de voorzijde uitslaand. Ook hier wordt de nevelkogel met succes ingezet.

De inmiddels gearriveerde 2de TS heeft de houtopslag, welke in het achterhuis, zit voor hun rekening genomen. Deze brandt nog niet, maar dit moet voorkomen worden.

 

20180916 24

Foto : Gabor Heeres

 

 

In gesprek met bewoner verklaart hij dat hij nog een bluspoging heeft ondernomen, maar helaas zonder succes . Hij heeft 2 honden mee naar buiten genomen, maar er zitten nog 2 honden in een bench binnen.

Dan komt er ook nog een melding dat er nog iemand binnen zou zijn, maar dit blijkt gelukkig kort daarna niet waar te zijn. De overlevingskans voor de honden is nihil, omdat deze in een bench in de woonkamer stonden. De woonkamer stond bij aankomst volledig in brand.

 

Als de hoogwerker aanwezig is worden er pannen van het dak gehaald en kan de zolder geblust worden.

Op de begane grond blijft het op 1 plaats branden. Dit wordt veroorzaakt door de gasleiding . Als Enexis ter plaatse is, sluiten zij het gas af, waardoor ook daar het vuur uit gaat. Tevens wordt de electriciteit afgesloten door Enexis

 

Bij het naverkennen worden de twee honden in de woning gevonden. Beide honden zijn overleden.

 

Als alles geblust is, wordt de woning aan de bewoner overgedragen. De politie doet onderzoek naar de oorzaak.