Laatste melding

Facebook brw Oss

01-apr Garagebrand Etruskenweg

Oss, 1 april 2017 : Op zaterdagavond om 19:07 krijgen de posten Berghem, Oss en de officier van dienst alarm voor een brand industrie aan de Etruskenweg te Oss. Er zou rook uit alle rolluiken komen bij een garagebedrijf. Omdat het een hevige rookontwikkeling is wordt ook de waterwagen van Heesch en de hoogwerker gealarmeerd.

 

Bij aankomst perst de rook zich uit het pand. De eigenaar is snel ter plaatse en kan de deur openen, zodat er een beeld gevormd kan worden van de brandhaard.

Er komt veel rook uit het pand en er is op dat moment weinig vuur te zien. Met een warmtebeeldcamera wordt de ruimte in beeld gebracht.

 

20170401 19 20170401 34

Foto's : E.Smits

 

20170401 10

Foto : Charles Mallo

 

De vuurhaard bevindt zich hoofdzakelijk aan de rechter kan van het pand, wat gunstig is, omdat er aan de linkerzijde nog enkele andere bedrijven aan het pand vast zitten.

Via de geopende deur worden de eerste stralen ingezet.

 

20170401 1

Foto : Charles Mallo

 

De eigenaren van de aangrenzende panden geven aan dat er aan de achterzijde van het pand is ook een deur is. Hierdoor is het mogelijk om de brand van 2 zijde aan te vallen.

Doordat er nu deuren geopend worden, kan er meer zuurstof naar de brand gaan en verschijnen er ook enige vuurverschijnselen aan de buitenzijde.

 

20170401 3

 Foto : Charles Mallo

 

Als er voor en achter enkele stralen ingezet zijn, wordt met behulp van de "rescuezaag" de roldeur eruit gezaagd. Hierdoor ontstaat er meer ruimte, zodat er meer stralen ingezet kunnen worden.

 

Ondertussen is er  grote brand gemaakt, zodat er meer materieel ter plaatse komt.

 

20170401 4

Foto : Charles Mallo

 

De hoogwerker (HW) is inmiddels opgezet en de tweede tankautospuit (TS) uit Oss komt ter plaatse om het waterkanon van de HW te voeden. Hierdoor is het ook mogelijk om de vuurhaard vanaf het dak in bedwang te houden.

Door de enorme rookontwikkeling in het pand is het niet mogelijk om de vuurhaard te zien en worden de stralen gestuurd met de warmtebeeldcamera.

De ploeg van de derde TS controleert de aanliggende panden op mogelijke doorslag naar deze panden.

 

20170401 12

Foto : Charles Mallo

 

Als na enige tijd de rook wat minder wordt en het vuur onder controle lijkt te zijn, wordt een ventilator ingezet om de rook sneller uit het pand te krijgen. Als het zicht wat beter is kan er een beter beeld gevormd worden van de omvang van de brand en de situatie binnen. Aangezien de constructie van het gebouw minimaal is aangetast, kan er binnen gekeken worden en zo kan het beeld van de brand compleet gemaakt worden.

 

20170401 17

Foto : Maickel Keijzers

 

Binnen worden nu meer stralen ingezet, om de vuurhaarden te blussen. In het pand staan diverse wagens, welke geheel of gedeeltelijk verbrand zijn.

De schade is aanzienlijk en het pand kan als verloren beschouwd worden.

 

20170401 15

Foto : Maickel Keijzers

 

Video : Charles Mallo

 

Video : Edwin Smits