Laatste melding

Facebook brw Oss

31-mei Ringen ooievaars

Megen, 31 mei 2017 : Via de Burgemeester kwam bij de brandweer het verzoek binnen om met de hoogwerker te assisteren bij het in kaart brengen en ringen van de ooievaars op de gevangentoren van Megen.

"Als een ooievaar geringd wordt, is deze als individu herkenbaar. Op de ring staat voor ieder afzonderlijke vogel een uniek nummer. Met een goede kijker of telescoop is het nummer af te lezen. Mocht u een ring afgelezen hebben, kunt u dit registreren bij het vogeltrekstation. Het ringen wordt landelijk voor alle vogelsoorten georganiseerd door het Vogeltrekstation te Arnhem. Hier houdt men de gegevens bij van alle geringde vogels. Als een vogel aan de hand van een gevonden ring wordt teruggemeld wordt de waarneming aan de bestanden gekoppeld. Zo wordt inzicht verkregen in het verplaatsingsgedrag van een vogel en en hoe oud deze is geworden. Het ringen van ooievaars wordt in Nederland verzorgd door medewerkers van STORK." (tekst van site Ooievaarsproject AmsterdamOoievaarsproject Amsterdam)

Om de vogels te kunnen ringen, moeten ze uit het nest gehaald worden. Als vrijwilligers vraag je dan aan een andere vrijwilligers organisatie of zij kunnen helpen. Op aanvraag van Thea Muller werd dit ook ondersteunt door de burgemeester van Oss, Wobine Buijs-Glaudemans .

 

Hierop ging op 31 mei de hoogwerker van Oss naar Megen, om daar samen met de Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans te assisteren bij het ringen van de jonge ooievaars.

Onder toezicht van moeder- of vader-ooievaar werden 3 jonge ooievaars uit het nest gehaald.

Beneden werden de 3 ooievaars nagekeken en opgemeten. Daarna werden ze geringd en geregistreerd. Nadat de ooievaarsjong zich keurig hadden gedragen, werden ze teruggezet in het nest. Hierbij werd de vrijwilliger van STORK geassisteerd door de Burgemeester.

Nadat de hoogwerker opgeruimd was, kwam moeder- of vader-ooievaar direct terug naar het nest om zien wat er nu was gebeurd. Hierbij konden ze tevreden vaststellen dat de jong veilig terug op het nest waren.

 

20170531 4

 

20170531 5