Facebook brw Oss

29-dec Dakbrand Ministerhof

Oss, 29 december 2017: Wat een rustige vrijdagavond zou worden, is voor de mensen in verzorgingstehuis "de Ruwaard" aan de Ministerhof een hele spannende geworden.

Een van de bewoners vond de nepbrand (een met licht gecreëerde brand) buiten toch wel heel realistisch. Maar bij nader inzien, was het geen nepvuur, maar een werkelijke brand.

 

20171229 10

Foto : Hennie Bunthof

 

Op het dak van de keuken was een flinke brand ontstaan in de afzuigventilator. Een van de verzorgers alarmeerde direct de brandweer, die gelijk opschaalde naar middelbrand. Brand in een verzorgingshuis heeft hoge prioriteit vanwege de mobiliteit van de bewoners. Ook politie en ambulance werden direct ingelicht en ook zij schaalde flink op.

Zo kwamen er 2 tankautospuiten (TS), een hoogwerker(HW), een waterwagen, de officieren van dienst van de brandweer, politie en ambulance, 2 ambulances en diverse politiewagens naar het incident.

 

20171229 11

Foto : Hennie Bunthof

 

De politie was als eerste ter plaatse en verdeelde zich over het pand en het afzetten van de omgeving van de brand.

De eerste TS en de HW ging direct naar de brandlokatie en de 2de TS ging naar de voorkant van het pand, om de binnenzijde te verkennen.

 

De Politie begon bij aankomst direct iedereen te evacueren. Zij werden hierbij geholpen door de BHV en het overige personeel van het tehuis. Ook het aanwezige bezoek hielp mee.

 

20171229 12

Foto : Gabor Heeres

 

Door een ladder tegen het pand te plaatsen kon snel de brand bedwongen worden. De afzuigventilator was geheel weggebrand en ook een airco was aangetast door het vuur.

Door de drukopbouw in de airco, was er ook een flinke klap te horen, toen door de druk een leiding sprong. Aangezien er geen brandbaar gas in de airco zat, had dit geen nadelige gevolgen.

 

20171229 13

Foto : Hennie Bunthof

 

Nadat duidelijk was dat de brand onder controle was, werd dit bij de hulpdiensten onderling gecommuniceerd.

Na enkele metingen binnen konden de bewoners terug keren naar de centrale ruimte van het pand. Niet iedereen had bij de evacuatie een jas aan, dus het was zaak dat de bewoners snel weer naar binnen konden gaan.

Echter moest het pand wel veilig zijn om terug te keren. 

 

Na een controle van de verdiepingen werden veel ruimtes vrij gegeven voor de bewoners en het personeel. Enkele kamers (gelegen boven de brand) moesten nog geventileerd worden, omdat daar een beetje rook binnen was gedrongen.

 

Nadat de rust was weder gekeerd, werd er door de hulpdiensten en de BHV nog een evaluatie gehouden.

Bij de brand is gelukkig niemand gewond geraakt.

 

Bron : 112nieuws Oss