Laatste melding

Facebook brw Oss

31-jul Uitslaande brand Berghemseweg

Oss, 31 juli 2017: In de nacht van zondag op maandag was het wederom raak aan de Berghemseweg 155, het voormalig café 't Fabeltje. Nu was de brand ietsjes meer dan de vorige keer, 24 juli 2017, want nu stond de gehele bovenverdieping in brand.

 

Al gelijk bij de eerste melding was het duidelijk dat het om een uitslaande brand zou gaan, waarna volgens procedure de officier van dienst en twee tankautospuiten worden gealarmeerd. Deze komen vanuit post Berghem en post Oss. Tevens is de post Heesch gealarmeerd voor de waterwagen. Op verzoek van de eerste bevelvoerder is er ook gelijk een hoogwerker meegevraagd.

 

Omdat post Oss net klaar was bij een inzet aan de Sterrebos, waar een plofkraak had plaatsgevonden, is post Oss niet via semafoon gealarmeerd, maar van het eerste adres doorgereden naar de Berghemseweg.

 

Bij het ter plaatse komen was het al gelijk duidelijk dat het pand als verloren moest worden beschouwd. De brand woedde op de bovenverdieping en was aan alle kanten uitslaand. De eerst tankautospuit is voorbij het pand gereden, zodat er ruimte vrij was voor de hoogwerker. De eerste bevelvoerder heeft hierop de kwalificatie middelbrand gegeven, wat direct aangeeft dat de tweede tankautospuit ook echt noodzakelijk is.

 

Gelijk in het begin is er nog een snelle verkenning gedaan op de begane grond. Hier was eigenlijk nagenoeg niets te doen. Door een eerdere uitruk voor een beginnende brand in dit pand was dit een voordeel omdat een paar manschappen bekend waren met het gebouw.

De brand was aan de voorzijde intens heet, en de gevel vertoonde al scheuren. Kort daarna is de gevel ook ingestort, en gedeeltelijk op de straat terecht gekomen.

Het voordeel was dat er aan de achterzijde een plat dak was, waardoor er zonder hulpmiddelen op een makkelijke manier twee stralen konden worden ingezet op de bovenverdieping.

Aangezien de brandkranen op een behoorlijke afstand lagen heeft de waterwagen (met 17.000 liter water) de eerste tankautospuit voorzien van water, en heeft de bemanning van de tweede tankautospuit de hoogwerker van water voorzien.

 

Met twee stralen aan de achterzijde, twee stralen aan de voorzijde en een waterkanon vanuit de hoogwerker kon er snel brandmeester worden gegeven. Bijkomend voordeel was dat het pand vrij staat van de naast aangelegen percelen.

Doordat de bovenverdieping instortte was het lastig om alles goed af te blussen, en ook van binnenuit was het risico te groot om via deze weg de brand af te blussen. Met behulp van de hoogwerker heeft men dus alles verder van bovenaf moeten blussen wat extra tijd kost.

 

Ook is Enexis nog ter plaatse gevraagd om de gasleiding buiten het pand af te koppelen wegens een lichte gaslucht.

 

Later op de dag is er nog even een tankautospuit terug geweest voor een kleine nablussing.

  

20170731 1

Foto : Maickel Keijzers

20170731 2

Foto : Maickel Keijzers

20170731 3

Foto : Maickel Keijzers

20170731 4

Foto : Maickel Keijzers

20170731 5

Foto : Maickel Keijzers

20170731 6

Foto : Maickel Keijzers

20170731 7

Foto : Maickel Keijzers

Video : Maickel Keijzers

 

Video : Omstanders

 

Video : Omstanders