Facebook brw Oss

15-jun Brand v.d.Krabben Kruisstraat

Oss, 15 juni 2017 : In de nacht van Woensdag op donderdag komt er een melding binnen van een kantoorpand in de Kruisstraat te Oss. Hierop worden 2 groepen van post Oss gealarmeerd voor het bemensen van 1 tankautospuit (TS).

Al snel wordt er opgeschaald, omdat de melding binnen komt dat de brand aan 2 zijden uitslaand is. Hierop wordt nog een TS en de hoogwerker gealarmeerd van post Oss, de officier van dienst en de waterwagen uit Heesch.

 

20170615 1 ES

Foto : Edwin Smits

Bij aankomst van de eerste TS worden 2 stralen hoge druk uitgelegd. 1 straal aan de voorzijde en 1 straal aan de zijkant. (zijde Groene Engel). Er is binnen een behoorlijke vuurbelasting waar te nemen.

Het kantoor zit in een monumentaal pand en bestaat nog uit houten plafonds met op sommige plaatsen stro als ondergrond voor het stuckwerk.

 

Er is een sleutelhouder te plaatse, welke een deur opent. Via de ingang aan de Nieuwe Brouwerstraat kan het pand betreden worden. Hier wordt de vuurhaard in het kantoorgedeelte aangetroffen. Tevens lijkt het erop dat de verdiepingsvloer aan de voorzijde is ingestort.

 

20170615 2 MK

Foto : Maickel Keijzers

 

Het tweede voertuig wordt aan de Nieuwe Brouwerstraat opgesteld en de manschappen gaan een toegang zoeken aan de andere zijde van het pand. Deze ingang wordt aan de achterzijde op de parkeerplaats gevonden.

De hoogwerker wordt aan de voorzijde opgesteld om de vuurhaard op de eerste verdieping te blussen.

 

20170615 3 MK

Foto : Maickel Keijzers

 

Het kantoor aan de voorzijde en de keuken van het pand branden behoorlijk, zodat het bericht middelbrand wordt gegeven. Dit geeft aan dat er 2 TS-sen zijn ingezet om de brand te bestrijden.

Als de brand in het kantoor grotendeels is geblusd, wordt in de hal de trap naar boven gevonden, maar deze is zo ver door het vuur aangetast, dat het niet meer veilig is om de trap te gebruiken.

Om de eerste verdieping ook te kunnen verkennen en de brand te kunnen bestrijden wordt via het dak een toegang gezocht en gevonden.

 

20170615 4 HB

Foto : Hennie Bunthof

 

Langzaam wordt het vuur aan alle zijden ingesloten en op het moment dat de vuurhaard aan alle zijde is aangepakt, kan na 1 uur het sein "Brandmeester" gegeven worden.

Hiermee is het vuur nog niet geblust, maar kan de brand niet meer verder uitbreiden.

 

20170615 5 ES

Foto : Edwin Smits

 

20170615 6 ES

Foto : Edwin Smits

 

Het nablussen kan nu beginnen, en langzaam worden de nog niet gebluste vuurhaarden gedoofd.

De omvang van de brand wordt nu ook steeds duidelijker en de schade is aanzienlijk.

De ingestorte verdiepingsvloer blijkt een verlaagd plafond te zijn en de werkelijke vloer zit nog op zijn plaats. De vloer aan de voorzijde is echter zwaar aangetast door het vuur, dat het niet meer veilig is om op de verdiepingsvloer te lopen.

 

20170615 7 MK

Foto : Maickel Keijzers

 

20170615 8 HB

Foto : Hennie Bunthof

 

Op sommige plaatsen laait het vuur weer wat op en moet er weer een straal worden ingezet op het ontstane vuur.

Omdat het plafond op de eerste verdiepingsvloer uit stuckwerk en stro bestaat, moet een groot gedeelte van het plafond gesloopt worden om alle brandhaardjes te blussen.

 

Als alle vuurhaarden geblust zijn, kan er ingepakt worden.

 

20170615 9 HB

Foto : Hennie Bunthof

 

De brand heeft aanzienlijke schade aan het pand toegebracht. Het vuur heeft verschillende ruimtes verwoest en de rest van het pand heeft zware rookschade en waterschade.

 

De stichting Salvage heeft direct een gespecialiseerd bedrijf laten komen, om de belangrijke zaken uit het pand te halen voor reiniging.

Enexis heeft na de brand de stroomkabel los gekoppeld van het pand.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

 

 

Video : Edwin Smits