Laatste melding

Facebook brw Oss

01-jan Jaarwisseling 2016-2017

Oss, 1 januari 2017 : de brandweer van Oss heeft wederom een rustige nieuwjaarsnacht gehad.

 

Om 0.17 uur kwam de eerste melding binnen van dit jaar, aan de Willibrordusweg. Het zou gaan om een buitenbrand, waar dus zonder spoed naartoe is gereden. Brandjes die de mensen b.v. stoken in vuurkorven en/of stalen tonnen, vormen meestal geen gevaar, en laten we branden. Tijdens de rit naar de melding op de Willibrordusweg zijn we van dat soort brandjes voorbij gereden. Op de Willibrordusweg had men een hoop vuurwerkafval verzameld, wat lag te branden rondom een boom. Om verdere schade te voorkomen is dit brandje geblust.

 

Om 0.57 uur kwam de tweede melding binnen van een buitenbrand aan de Hazenkamplaan. Hier is een kleine buitenbrand snel geblust.

Vanaf daar een vervolgmelding aan het Mandelaplein voor een liftopsluiting, en een tweede melding van een nacontrole aan de Willibrordusweg. De 3131 is richting Mandelaplein gegaan, en de tweede TS (3132) is naar de Willibrordusweg gegaan.

Toen de 3131 bijna ter plaatse was aan het Mandelaplein kwam de alarmcentrale met het bericht dat de (twee) personen reeds uit de lift waren.

 

Na het vervolgen van de weg besluit de 3131 via de Ruwaardsingel te rijden en komen net op de kruising Ruwaardsingel met de Doctor Saal van Zwanenbergsingel aan, als daar net een ernstig ongeval heeft plaatsgevonden. Omdat de brandweer als eerste hulpverleners ter plaatse zijn, bieden zij eerste hulp.

Binnen enkele ogenblikken is er ook een ambulance ter plaatse, die de melding al hadden gekregen. De veroorzaker van het ernstige ongeval is doorgereden.

Hierna is de ploeg teruggekeerd naar de kazerne.

 

Ook de 3132 was snel klaar met de nacontrole op de Willibrordusweg en keert ook terug naar de kazerne. Daar is nog even nagesproken over het ongeval, wat uiteraard impact heeft op zo’n nieuwjaarsnacht. Namens post Oss wensen wij het slachtoffer en familieleden veel sterkte toe.

 

Enige tijd later, om 01.27 uur, komt het volgende alarm binnen voor een middelbrand in Heusden. Bij een woningbrand heeft men de behoefte om de ademluchtcilinders te vullen, waarop vanuit Oss de ademluchtcontainer die kant op gaat. De anderen blijven nog even op de kazerne om samen wat te eten. Ook dit duurt niet lang, want om 01.41 gaan de piepers weer voor een buitenbrand aan de Oude Litherweg.

 

Tijdens de uitruk geeft de alarmcentrale aan dat het niet gaat om een buitenbrand maar om een brand in een gebouw. Verdere gegevens ontbreken. Dit wordt dus een prio 1 rit, en gelukkig is de mist en rook ondertussen behoorlijk opgetrokken. Ter plaatse aangekomen blijkt het om een stapel afval te gaan onder een (losstaand-) afdak bij een school. Tijdens het blussen met twee stralen hogedruk ontploft er ineens een behoorlijke lading vuurwerk. Door de genomen voorzorgsmaatregelen (bij alle incidenten altijd het vizier van de helm dicht) en in dit geval de twee personen die de blussing doen met ademlucht op is er verder niets gebeurd dan even de schrik van het vuurwerk.

 

Tot 3.52 uur blijft het rustig voor de volgende melding van een buitenbrand in de Kerkstraat. Ook deze is snel geblust.

 

Om 1 minuut over negen komt er nog een melding van een containerbrand op de Gewandeweg. Dit bleek een vuurton te zijn die nog wat nabrandde en verder totaal geen gevaar opleverde.

 

Hiermee heeft zich de trend van 2016 zich ook doorgezet op de jaarwisseling. In 2016 waren er minder alarmeringen voor de posten in de gemeente Oss. Dit beeld is overigens ook te zien in heel Brabant Noord.

Het aantal alarmeringen per post in 2016 en het verschil in % met 2015 en het verschil in % van het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar.

Post 2016 Verschil met 2015 in % Verschil met 2011 t/m 2015 in %
Berghem 62  63 % 66 %
Geffen  61 102 % 63 %
Lith  33 87 % 91 %
Megen  31 67 % 82 %
Oss  253 80 % 73 %
Ravenstein  57 79 % 48 %

Deze cijfers zijn afkomstig van de semafonie alarmeringen. Het werkelijke aantal incidenten kan iets anders liggen door meerdere meldingen per alarmering of meerdere alarmeringen per incident.

 

De meldingen zijn te zien in het overzicht van december of januari.