Facebook brw Oss

17-jun Eerbetoon aan omgekomen collega's

Oss, 17 juni 2017 : In Nederland zijn ongeveer 30.000 brandweerlieden actief voor de veiligheid van de burgers. Allen goed opgeleid en getraind. Dagelijks staan ze paraat om direct op te kunnen treden als er ergens iets mis is gegaan.

 

Door de opleiding, oefeningen en ervaring worden de inzetten zo uitgevoerd, dat na iedere uitruk ieder lid van het team terugkomt op de kazerne en daarna ook weer naar zijn of haar gezin kan gaan. Maar helaas zijn er soms omstandigheden, die ons duidelijk maken dat we met een gevaarlijk beroep bezig zijn. De gevaren waar iedereen van wegloopt treden wij tegemoet.

 

Bij incidenten zoals de vuurwerkramp in Enschede en de brand in de Punt, kwamen collega's om tijdens het uitvoeren van hun taak. Ook in onze eigen Regio zijn we geconfronteerd met de gevaren van ons beroep.

 

Om stil te staan bij de collega's die zijn omgekomen bij het uitvoeren van hun taak, is er op iedere derde zaterdag van Juni een herdenking.

In Arnhem, bij het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), staat sinds 2012 het Nationaal Brandweermonument. Dit monument is daar neegezet om de 91 brandweercollega's die sinds 5 mei 1945 zijn omgekomen tijdens hun werk voor de brandweer te kunnen gedenken.

 

Ieder brandweerkorps gedenkt op haar eigen manier en op haar eigen moment onze omgekomen brandweercollega’s. Maar op deze dag doen we dit samen. Op veel plekken in het land hingen de vlaggen halfstok en maakten brandweerkorpsen als eerbetoon het ereteken. Zo eerden wij gezamenlijk de moedige collega’s die zijn omgekomen tijdens de uitoefening van hun vak. Zo deelt de brandweer in Nederland de pijn uit het verleden.

 

Ook in Oss was om 17.00 tijd om stil te staan bij de collega's die zijn omgekomen tijdens het uitoefenen van hun hobby en/of beroep.

 

 

20170617 3

 

20170617 4

 

Met dank aan Hennie Bunthof voor de foto's en de video.