Laatste melding

Facebook brw Oss

04-okt Zwembad in brand Berghemseweg

Oss, 04 oktober 2017: Woensdagmiddag komt er een melding van een woningbrand binnen bij de brandweer. Volgens de procedure wordt post Berghem gealarmeerd voor deze brand. Kort daarna wordt er doorgegeven dat het gaat om een uitslaande brand bij het zwembad achter een woning aan de Berghemseweg. Hierop wordt ook post Oss gealarmeerd en de officier van dienst. Even later gevolgd door de hoogwerker.

 

Bij het aanrijden is nog niet veel rook waar te nemen, maar als snel wordt duidelijk dat de rook enorm laag blijft. Dit is een extra probleem tijdens deze inzet.

 

20171004 1

Foto : Maickel Keijzers

 

Kort nadat de Tankautospuit (TS) van Berghem ter plaatse is, komt ook TS van Oss ter plaatse. Er wordt direct een verdeling gemaakt tussen de twee zijden van het pand. Ook menig brandweerman is in dit zwembad geweest voor de zwemlessen van hun kinderen. Enig bekendheid met het pand is dus ook aanwezig.

 

20171004 11

Foto : Charles Mallo

 

De rook in het pand is echter zo vies en vettig, dat er binnen helemaal geen zicht is. Ook hulpmiddelen als de warmtebeeldcamera geeft geen goed beeld van de situatie binnen.

Al snel wordt duidelijk dat het zwembad niet te redden is en de aandacht wordt verlegd naar het behouden van het woonhuis en de aangrenzende panden. Er wordt opgeschaald naar grote brand, om meer slagkracht te krijgen.

 

20171004 12

 Foto : Charles Mallo

Het groot watertransport komt ter plaatse en kan vanuit de vijver aan de vijversingel, zijn water betrekken.

 

20171004 14

Foto : Charles Mallo

 

Door de laaghangende rook wordt er in de omgeving veel overlast van de rook ervaren. Hiervoor wordt er GRIP 1 gemaakt en een Alert uitgezonden om de bewoners te waarschuwen om deuren en ramen gesloten te houden. Ook de waarschuwings- en verkenningsdienst wordt opgeroepen om metingen uit te voeren. In diverse huizen wordt een verhoogde concentratie koolmonoxide gemeten. 

 

20171004 18

Foto : Charles Mallo

 

Door de ingezette posten is de brand geheel ingesloten en kan het sein Brandmeester gegeven worden. Dit wil alleen zeggen dat de brand niet verder meer uit kan breiden en dat er gestart gaat worden met nablussen.

 

20171004 19

Foto : Charles Mallo

 

Door de vele ruimtes is het lastig manouvereren, en de ingestortte dakdelen zorgen dat sommige vuurhaarden lastig te bereiken zijn. In het pand zijn ook diverse koelcellen aanwezig, welke zorgen voor de dikke bruine rook.

Omdat de eerst aangekomen brandweerlieden het beste gegeven hebben worden deze lieden teruggetrokken en nemen 2 andere posten hun plaats in.

 

20171004 22

Foto : Charles Mallo

 

Bij de brand waren veel instanties aanwezig, om te zorgen dat dit incident zo goed mogelijk bestreden kon worden.

 

20171004 25

Foto : Charles Mallo

 

De bijgebouwen van het zwembad zijn geheel verloren gegaan, maar het woonhuis kun behouden worden. Wel heeft het woonhuis rook en waterschade opgelopen.

 

20171004 28

Foto : Charles Mallo

 

Voor veel mensen was dit een vervelende brand, omdat de rook in een groot gebied voor veel overlast heeft gezorgd. Zover bekent, is er niemand gewond geraakt.

Wel zijn er uit voorzorg 18 woningen ontruimd, omdat daar de rook zo erg was, dat het beter was dat deze mensen tijdelijk hun huis zouden verlaten. Deze mensen zijn in het buurthuis opgevangen.

 

20171004 30

Foto : Charles Mallo

 

Bijkomend probleem was dat er tijdens deze brand ook nog een uitslaande brand was in een woning in Lith.

 

>

Video : Charles Mallo