Laatste melding

Facebook brw Oss

Uitslaande woningbrand J Zwijsenlaan

Op donderdagavond 16 april om 23:23 kwam er een melding binnen van een woningbrand aan de Joannes Zwijsenlaan te Oss. Al snel bleek het om een uitslaande brand ging van een boerderij met rieten kap. Hierop werd bovenop de standaard TankautoSpuit (TS) nog een hoogwerker en nog een TS gealarmeerd.

 

20150415 1

Foto: Maickel Keijzers

 

Bij aankomst van het eerste voertuig stond het pand al volledig in brand. De boerderij staat op de grond van het voormalige tuincentrum Zwanenberg.

De boerderij staat al geruime tijd leeg, dus werd direct besloten om met enkele stralen lage druk het vuur te blussen. De boerderij was verder niet te redden, maar door de brand konden de omliggende bossages vlam vatten. De inzet van de stralen was dus ook bedoeld om te voorkomen dat de bossages vlam zouden vatten. De politie zorgde voor afzettingen, zodat de blussing ongestoord kon worden uitgevoerd.

Hierdoor was er een tijdje geen verkeer mogelijk in de Joannes Zwijsenlaan en de Verdistraat.

 

20150415 4

 Foto: Maickel Keijzers

 

De eerste TS ging naar de ingang van het pand aan de Verdistraat en de tweede TS werd aan de zijde van de Joannes Zwijsenlaan ingezet. De hoogwerker werd opgesteld aan de zijde van de Joannes Zwijsenlaan.

 

20150415 8

 Foto: Maickel Keijzers

 

Aan beide zijden van het pand werden diverse stralen ingezet. Er werd in eerste instantie aangenomen dat alle NUTS voorzieningen (gas, water en electriciteit) al lang waren afgesloten. Echter werd in een gedeelte van het pand een uitzonderlijk felle brand waargenomen en tevens begon het heftig te knetteren. Als snel was toen duidelijk dat er zowel gas als electriciteit in het pand aanwezig was.

 

20150415 11

 Foto: Maickel Keijzers

 

Om het gas en de electriciteit af te sluiten werd Essent gewaarschuwd. Ondertussen werd het vuur van de gasvlam niet gedoofd, anders zou een gevaarlijke situatie kunnen ontstaan. De kortsluiting in de brandende meterkast zorgde er al snel voor, dat er in de omgeving van de boerderij geen electriciteit meer was bij andere aansluitingen.

 

20150415 17

 Foto: Maickel Keijzers

 

Essent komt met enkele mensen ter plaatse. Ondertussen is het vuur steeds verder gedoofd en worden de handstralen dicht gezet en wordt de brand alleen nog vanaf boven met de hoogwerker geblust. Essent heeft ondertussen de gasleiding opgespoord in de grond nabij het pand om zo de gastoevoer naar het pand te onderbreken. Als de gastoevoer is gedicht kan begonnen worden met het afblussen van het pand.

 

20150415 21

Foto: Maickel Keijzers

 

Als alle vuurhaarden geblust zijn kunnen de voertuigen rustig gaan inpakken. Om 2.30 is alles ingepakt en keer het laatste voertuig terug naar de kazerne.

 

Ingezette voertuigen:

  • 3131TS Oss
  • 3151HW Oss
  • 3132TS Oss
  • Politie
  • 0093 OVD
  • OVD bevolkingszorg

 

Film gemaakt door Maickel Keijzers