Laatste melding

Facebook brw Oss

02-okt Winkelbrand Willibrordusweg Oss

Oss 02 oktober 2019 : In de nacht van 1 op 2 oktober branden 2 winkels aan de Willibrordusstraat in Oss volledig af.

 

Als er rond tien voor 5 een melding binnenkomt van een brand in het pand aan de Willibrordusstraat, is er al geen houden meer aan. Er wordt alarm gemaakt voor post Oss en even later opgeschaald naar middelbrand.

Er gaan 2 tankautospuiten, een hoogwerker, een officier van dienst en een waterwagen rijden.

 

 20191002 3

Foto : Gabor Heeres

 

20191002 4

Foto : Gabor Heeres

 

Als het eerste voertuig bij de brand arriveert, zijn de ruiten al zwart geblakerd. Dit houdt in dat er binnen al een grote vuurbelasting zit en de temperatuur al hoog is. Er wordt direct afgelegd met 3 lage druk stralen en de ramen worden eruit geslagen.

Het vuur heeft nu vrij spel en het is al duidelijk zichtbaar dat de gehele winkel in brand staat. Dit wordt onderstreept als het dak kort daarna al instort.

 

 20191002 13

Foto : Gabor Heeres

 

Doordat de brand al langer aan de gang moet zijn geweest, is het vuur ook al overgeslagen naar de buurman. In de supermarkt zijn continue kleine ploffen te horen van levensmiddelenblikjes en spuitbussen die kapot springen.

Omdat er nu 2 panden in brand staat en het vuur naar achteren gaat, wordt er opgeschaald naar grote brand.

 

 20191002 23

Foto : Thomas

 

20191002 28

Foto : Thomas

 

De hoogwerker wordt voor het pand opgesteld en krijgt water van de 2de tankautospuit. De stralen welke in eerste instantie aan de voorzijde van het pand waren ingezet, zijn ondertussen naar de zijkant van de panden verplaatst, om de buren te beschermen. De 3de tankautospuit, uit Berghem, wordt ingezet aan de Iepenstraat. Zo kan ook vanuit de achterzijde het vuur ingesloten worden.

 

 20191002 36

Foto : Maickel Keijzers

 

Er wordt nog een ladderwagen opgeroepen, om ingezet te worden vanuit de Iepenstraat. Een enorme rookpluim trekt ondertussen over een gedeelte van Oss-zuid. Er worden meetploegen opgeroepen om het gebied waar de rook naar toetrekt, in beeld te brengen. Tevens worden er monsters genomen van stukjes materiaal rond het pand. Hiermee kan vastgesteld worden of het om asbest gaat of niet. Later blijkt dat er geen asbest is aangetroffen in de afgebrandde panden.

 

 20191002 40

Foto : Maickel Keijzers

 

Rond 7 uur is het vuur meester en wordt er met materieel afgeschakeld. Er wordt een kraan opgeroepen om het pand toegankelijk te maken voor het nablussen. Ook is essent gewaarschuwd om de panden los te koppelen van het gas- en electriciteitsnet. Door de brand is er kortsluiting ontstaan en zit een gedeelte van de wijk zonder stroom.

 

 20191002 43

Foto : Maickel Keijzers

 

Het nablussen duurt nog tot ongeveer 13 uur, waarna ook de laatste brandweerlieden vertrekken. Een gespecialiseerd bedrijf is ter plaatse om de omgeving van het pand af te zetten. 's-avond wordt er nog een keer gealarmeerd voor een klein vuurtje in het pand, welke snel is geblust.

 

Video : Maickel Keijzers

 

Video : Thomas