Laatste melding

Facebook brw Oss

06-sep Vuurzee Berghemseweg

Oss, 06 september 2019 : In de nacht van donderdag op vrijdag 6 september, komt er rond half 3 een melding binnen van een brand aan de Berghemseweg. De melder geeft aan dat er brand is in de berging van het pand. Even later komt de mededeling dat het vuur op de 2de verdieping te zien is. Voor deze meldingen worden 2 tankautospuiten (TS), een hoogwerker (HW), een waterwagen en de officier van dienst gealarmeerd.

 

20190906 2

Foto : Gabor Heeres

 

Het wordt op de alarmcentrale ook duidelijk dat er meerdere personen in het complex wonen en dat het lastig is om uit het pand te komen. Daarop wordt nog een redvoertuig gealarmeerd en een ambulance. De eveneens gealarmeerde politie komt als eerste ter plaatse en gaat de appartementen langs om iedereen wakker te krijgen en uit het pand te halen.

 

20190906 5

Foto : Gabor Heeres

 

Bij aankomst van de eerste TS gaat 1 ploeg met een straal naar de vuurhaard om de trap van het complex af te schermen, zodat eventuele nog aanwezige bewoners het pand kunnen ontvluchten. De andere ploeg gaat de politie assisteren met het wakker maken van de bewoners. Als blijkt dat iedereen uit het pand is, wordt een 2de straal ingezet om de panden die reeds in brand staan binnen te treden om naar eventuele slachtoffers te zoeken. Op dat moment is er zowel door de ambulancedienst als de brandweer opgeschaald. De traumahelicopter wordt gewaarschuwd voor eventuele ondersteuning bij ernstig letsel van slachtoffers. Bij de brandweer is opgeschaald naar grote brand, om zodoende extra bluskracht te verkrijgen.

 

20190906 8

Foto : Gabor Heeres

 

De 2de TS gaat aan de achterzijde de strijd met het vuur aan. Zij worden daarbij ondersteund door het 2de redvoertuig. Het eerste redvoertuig staat aan de voorzijde opgesteld. 

De 3de TS zorgt eerst voor de waterwinning en ondersteund daarna aan de zijkant met bluswerkzaamheden.

 

20190906 13

Foto : Gabor Heeres

 

De politie heeft ondertussen het naast gelegen pand uit voorzorg ontruimd en is de officier bevolkingszorg opgeroepen om de bewoners en de geëvacueerden te ondersteunen. 

Het vuur wordt geleidelijk aan minder, en dan wordt de omvang van de brand duidelijk.

 

20190906 34

Foto : Hennie Bunthof

 

In het complex worden geen slachtoffers aangetroffen, dus op dat moment is het duidelijk dat iedereen aan de vlammenzee is ontsnapt en er geen gewonden zijn gevallen.

De geëvacueerden worden in het nabij gelegen cafe 't Berghje opgevangen. Daar is ook de ambulancedienst aanwezig om mensen te controleren die mogelijk rook hebben ingeademd.

 

20190906 27

Foto : Thomas

 

Als het vuur is neergeslagen, wordt duidelijk dat alle bergingen verwoest zijn door het vuur. Ook zijn 4 apartementen gedeeltelijk verwoest door het vuur en de rook. 2 apartementen hebben rookschade.

De constructie van het gebouw is door de brand behoorlijk aangetast. Daarom worden er experts van de gemeente en Brabant Wonen ingeschakeld om de schade op te nemen.

 

20190906 21

Foto : Thomas 

 

Het gedeelte boven de vuurhaard wordt afgesloten, nadat de bewoners onder begeleiding nog persoonlijke spullen uit de woning konden halen. Daarna is alles afgezet met hekwerken en is een bouwbedrijf stempels gaan plaatsen om de aangetaste bouwconstructie te ondersteunen.

 

20190906 39

Foto : Hennie Bunthof

 

Stichting Salvage was ter plaatse voor de afwikkeling van de schade en om samen met de officier bevolkingszorg een onderdak te regelen voor de gedupeerden.

 

Video : 112 nieuws Oss