Laatste melding

Facebook brw Oss

21-jun Brand eethuis Berghem

Berghem, 21 juni 2019: Op vrijdagmiddag komt er een melding binnen van een brand in snackbar/eethuis Silly's aan de Julianastraat te Berghem.

Post Berghem rukt hierop uit met 1 tankautospuit (TS). Als zij ter plaatse zijn wordt de waterwagen van Heesch gealarmeerd voor de watervoeding van de TS.

Het pand staat bij aankomst al vol rook en door dit slechte zicht is een binnenaanval al niet meer verantwoord.

 

20190621 1

Foto : Charles Mallo

 

20190621 2

Foto : Charles Mallo

 

Kort daarop wordt er opgeschaald naar middelbrand, zodat er 1 TS en een hoogwerker (HW) uit Oss worden gealarmeerd en de Officier van Dienst (OVD). Door de enorme snelle branduitbreiding wordt er binnen enkele minuten opgeschaald naar grote brand. Hiervoor worden de commando-container (Veghel), een 3de TS (Oss), een ademluchtcontainer (Oss), het groot watertransport (Zeeland) en diverse officieren (brandweer, politie en ambulance) gealarmeerd.

 

Post Berghem heeft enkele stralen aan de voorzijde van het pand ingezet en de eerste TS van Oss wordt aan de achterzijde ingezet. De waterwinning voor Berghem wordt verzorgt door de waterwagen en post Oss legt af vanaf een brandkraan aan de Zevenbergseweg.

Op dat moment zijn er meerdere stralen ingezet aan de voor- en achterzijde.

 

De 2de TS uit Oss zorgt voor de afscherming van in het gangetje tussen het Chinees Restaurant en de Snackbar.

De hoogwerker wordt opgesteld aan de andere zijde van het pand, om uitbreiding naar de buren te voorkomen.

 

20190621 3

Foto : Charles Mallo

 

20190621 4 

Foto : Charles Mallo

 

Voor de aanvoer van water wordt er vanuit de haven van Oss een waterwinning afgelegd. Op het terrein van Heesen ShipYachts wordt een grootvermogen dompelpomp te water gelaten en wordt een zes-duimse slang afgelegd van Heesen naar Berghem. Hiervoor wordt de slang over de Megensebaan gelegd, wat tot grote overlast van het verkeer aldaar heeft geleidt.

 

20190621 9

Foto : Hennie Bunthof

 

Ondertussen wordt halverwege het pand, de deur geopend om een stoplijn te creëeren. Hiermee lijkt even een mogelijkheid gevonden om het vuur te bedwingen. Echter loopt het vuur via de plafonds en de snackbar naast het eethuis, verder naar achteren. Even later is er geen houden aan en staat het volledige pand in brand.

Aangezien de inwoners van Berghem enorme overlast van de rook hebben/krijgen, wordt een NL-alert uitgezonden en wordt een meetploeg (Grave) opgeroepen om de gevolgen van de rook in kaart te brengen.

 

De Jumbo stuurt enkele medewerkers met frisdrank naar de brand, om de hulpverleners van drinken te voorzien. Later komen ze nog een keer met ijsjes voor de hulperleners. Top gedaan door Jumbo.

 

20190621 5

Foto : Charles Mallo

 

20190621 6

Foto : Charles Mallo

 

Doordat de waterwinning over de Megensbaan gaat, ontstaan er problemen voor het verkeer, maar ook voor de brandweer. Doordat een Poolse vrachtwagen over de slangen rijdt, gaat er een slang kapot en komt de waterlevering naar de brand tot stilstand, totdat de slang vervangen is. Post Megen wordt ondertussen opgeroepen om voor meer water te zorgen. Zij leggen vanaf een geboorde put af en vanaf dat moment is er genoeg water bij de brand.

 

Vanuit Erp rijdt de verzorgingscontainer met eten en drinken voor de hulpverleners. Ook is er preventief een ambulance ter plaatse gekomen. Zij verzorgen een brandweerman die zijn pols verzwikt heeft tijdens de inzet.

 

20190621 7

Foto : Thomas

 

20190621 8

Foto : Thomas

 

Bij de brand is ook de electriciteit rond het pand uitgevallen en in het pand waren 2 gasleidingen aanwezig. Om de electriciteit en het gas van het getroffen pand te halen, moet er voor het pand gegraven worden.

Doordat het pand instabiel is geworden, moet eerst de voorgevel omgegooid worden, voordat de nutsbedrijven kunnen gaan graven. Hiervoor wordt een kraan opgeroepen.

Ondertussen blijft het gas uit de leiding stromen en wordt het vuur af en toe weer heftiger.

 

Rond 19:30 is het vuur grotendeels onder controle. Voor de eerste ploegen die ter plaatse kwamen, wordt aflossing gezorgd en het overige materieel wordt ingepakt en keert terug naar de eigen kazerne's.

Tot laat in de avond is er nageblust. Ook op zaterdag is er nog enkele keren nageblust door post Berghem.

 

Video : Charles Mallo

 

Video : Thomas