Laatste melding

Facebook brw Oss

16-mrt Partnermiddag

Op zaterdagmiddag 16 maart heeft post Oss alle partners uitgenodigd van de repressieve brandweerlieden. Het doel van de middag was om ze eens te laten ervaren wat onze werkzaamheden zijn. Niet door een theorie verhaal, maar gewoon met echte praktijkinzetten.

 

Om 12.00 uur verzamelde zich er 26 dames op de brandweerkazerne. Na de ontvangst in de kantine is iedereen naar boven gegaan waar in het instructielokaal de tafels waren gedekt met een lekkere lunch.

Hier is ook het programma bekent gemaakt wat bestond uit zeven onderdelen. Dit met de duidelijke mededeling dat je alleen dingen moet doen die je leuk vindt en zelf durft.

Alles mag, maar niets moet.

  1. Het werken met de hoogwerker
  2. Het zagen van een boom met de motorkettingzaag
  3. Hoge- lagedruk en schuim met de 2e tankautospuit
  4. Het gebruik van kleine blusmiddelen
  5. Lopen met ademlucht in een “brandende” woonkamer
  6. Het gebruik van redgereedschap
  7. PPMO test: 100 treden de toren in met ademlucht

Na de lunch zijn er zes ploegjes gemaakt en heeft iedereen een pak uitgezocht. Omdat post Oss vrij recent die nieuwe uitrukpakken heeft gekregen, inclusief een reservepak op  de persoon, waren er voldoende pakken aanwezig.

Na het omkleden hebben alle dames de helm van hun eigen partners gepakt en een setje handschoenen.

 

20190316 10

 

Onderdeel 1 was met de hoogwerker.

Het bedienen vanuit de korf, en sommige vanaf de bok, is erg goed gegaan. Een aantal dames met hoogtevrees hebben toch op 27 meter gestaan.

Het gaf toch behoorlijk wat impact en men heeft ook genoten van het uitzicht.

 

Voor onderdeel 2 was even een verkleedpartij nodig, omdat men even moest wisselen met een zaagbroek met jas en speciale laarzen. We hadden geen laarzen maatje 37, maar iets groter lukte ook.

Alle dames hebben een schijfje van een boomstronk gezaagd welke door velen als aandenken mee naar huis is genomen.

 

Onderdeel 3 aan de voorkant van de kazerne. Het uitgooien van de lagedrukslangen, koppelen en een straalpijp erop. De inzet van het waterkanon en daarna met lagedruk een schuimdeken leggen.

Als laatste met hogedrukstralen het wegspuiten van het schuim.

 

Onderdeel 4 was een echte cursus van kleine blusmiddelen. Er zijn diversen bakken geblust en is er een brand van een gasfles bestreden. Dit alles met een uitleg wanneer, en hoe, we welke brandblusser/ blusstof gebruiken.

Ook een demonstatie van de kleine brandblussers in spuitbussen.

 

20190316 15

 

20190316 16

 

Hierna even 20 minuutjes rust voor een kopje koffie, thee of wat fris met een lekkere koek. Even een beetje op adem komen en samen wat ervaringen delen.

 

Voor onderdeel 5 is er in de wasplaats een “woonkamer” gemaakt met hierin wat tafels, stoelen en banken. Deze ruimte stond vol met rook door een brandje in een prullenbak. De opdracht was om te kijken wat er binnen brandde, en gelijk te zoeken naar een baby die de naar buiten gevluchte moeder niet meer had kunnen redden. Binnen hoorde men de baby duidelijk huilen en zag men met een goede verkenning de brandende prullenbak. Alle dames hebben de baby op tijd kunnen redden. Het is een hele ervaring geweest om echt met ademlucht te lopen in de rook.

 

20190316 17

 

Onderdeel 6 was het zware gereedschap. Allemaal een stuk uit een auto knippen, en daarna met de spreider een container omhoog zetten waar een slachtoffer met zijn fiets onderlag.

Het zware gereedschap viel sommige toch wel wat tegen door het gewicht, maar met wat hulp heeft ook hier iedereen alles gedaan.

 

20190316 14

 

Gezamenlijk voor wie dat wilde met ademlucht op 100 treden omhoog in de toren. Hier stonden de dames echt in de rij een het merendeel heeft dit ook gedaan. Een aantal zelfs met compleet aangekoppelde ademlucht.

Daarna nog een ritje in de brandweerauto. Met twee tankautospuiten en de hoogwerker even een ritje door Oss.

 

Toen iedereen terug was op de kazerne stond er een lekker warm- en koud buffet klaar wat na een hele middag hard werken erg goed smaakte.

Alle dames hebben daarna nog een certificaat van deelname gehad. Het was een hele fijne en gezellige middag, met gelukkig droog weer. Het is volgens alle dames voor herhaling vatbaar.