Laatste melding

Facebook brw Oss

29-jan Brand busbedrijf lith

Lith, 29 januari 2019: Op dinsdagmorgen komt er op de meldkamer Brandweer een melding binnen van een brand bij Maaskant Reizen in Lith. Conform de procedure worden er 2 tankautospuiten (TS) en een Officier van Dienst (OVD) gealarmeerd.

Dit betekent voor Lith dat de TS van Lith wordt gealarmeerd en een TS uit Oss.

 

20190129 1

Foto : Hennie Bunthof

 

Volgens de melder staat er 1 bus in brand in de loods aan de Meester van Coothstraat in Lith. Al snel komen er meerdere meldingen binnen, omdat er een dikke zwarte rook uit het pand komt en voor iedereen buiten duidelijk waarneembaar is. Hierop wordt een derde TS gealarmeerd. Als kort na aankomst van de TS van Lith ook de OVD ter plaatse komt, wordt er direct opgeschaald naar grote brand.

 

20190129 12

Foto : Charles Mallo

 

Als ook de TS van Oss aanwezig is, wordt een plan gemaakt hoe de brand aangepakt moet worden. Het plan is om de werkplaats en het kantoor te behouden. Nog belangrijker is om ook de woningen naast het pand te beschermen.

Om een scherm tussen het brandende pand en de woningen naast het pand, wordt de reeds aangekomen hoogwerker voor het kantoor opgesteld.

 

20190129 16

Foto : Charles Mallo

 

Vanaf dat moment komen er diverse ondersteunende voertuigen en TS-sen om te ondersteunen bij de brand en wordt er opgeschaald naar zeer grote brand.

 

20190129 23

Foto : Charles Mallo

 

Er waren al enkele bussen uit het pand gereden door het personeel, maar ook post Lith rijdt 1 bus nog naar buiten. Hiervoor moet wel een brandweerman met ademlucht op plaats nemen in de bus.

 

20190129 24

Foto : Gabor Heeres

 

Tijdens het blussen zijn diverse grote knallen te horen. Deze zijn hoofdzakelijk afkomstig van de banden die kapot springen.

 

20190129 29

Foto : Gabor heeres

 

Door de felheid van de brand kan niet voorkomen worden dat naast de stalling ook het kantoor vlam vat. Hierbij kan de brand enigsinds tegengehouden worden in het kantoor, maar na afloop blijkt de schade ook in het kantoor groot te zijn.

 

20190129 42

 

De omgeving wordt enige tijd geheel afgezet, omdat er mogelijk asbest vrij kwam bij de brand. Na onderzoek door een specialist werd duidelijk dat het niet om asbest ging en kon de afzetting weer gedeeltelijk weggehaald worden.

 

20190129 43

 

Net na 12 uur kan het sein brand meester gegeven worden. Dit houdt nog niet in dat het vuur uit is, maar dat er geen kans meer is op uitbreiding.

 

Video : Charles Mallo

 

Rond 18 uur is de brand geblust en keren ook de laaste voertuigen terug naar de kazerne. Later op de avond is post Lith nog terug geweest om een klein brandje te blussen.